Hírek

2015.07.23. 13:13

Rohamosan párolog a Balaton a melegben

Egy centimétert is párologhat a kánikulában naponta a Balaton vize. Június közepétől rohamosan csökken a vízszint.

Prevics Éva

A nagy melegben gyorsabban párolog a Balaton vize. Széltől és melegtől függően naponta fél- egy centimétert is csökkenhet a vízszint. Június közepétől esik rohamosan, 118 centiméterről mára átlagosan 109 centiméterre csökkent. Ez azonban még mindig optimális szint - mondta a Naplónak G.Tóth László a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet igazgatója.

Hozzátette: ha augusztus közepéig hasonló hőségben napi egy centimétert párologna a víz, még akkor  sem süllyedne a vízszint 96 centiméter alá, ami még szintén ideális, hiszen megfelel a szabályozási szintnek.

A tó vize jelenleg 28,8 fokos, ez azonban nem okoz gondot a vízminőségben, a Balaton vize továbbra is kiválóan alkalmas a fürdőzésre.

A nyaralók azonban észlelhetnek bizonyos természeti folyamatokat, amelyek a nagy meleg miatt alakulnak ki a vízben, ám veszélytelenek. Ilyen például a déli part sekély vizében a parthoz közel észlelhető zöldmoszat, vagyis békanyál. A parthoz közeli kisvizek 35-36 fokosra is felmelegedhetnek, melyekben kiválóan megél a moszat.  Ezenkívül a főleg Keszthelyi - öbölben tanyázó amuri kagyló jelenléte lehet látványos, hiszen a kánikula miatt a szokásosnál gyorsabban pusztul el. Ha a döglött kagylót besodorja a víz a strandra, az  kellemetlen  lehet a fürdőzők számára. Ám ezeket a strand üzemeltetői rendszerint eltakarítják.

G. Tóth László kiemelte: halpusztulásra nem kell számítani a melegben, hiszen nincs oxigénhiányos állapot a tóban, ami ezt előidézhetné.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!