Hírek

2016.11.10. 17:30

Repülőgép-baleset, sérültek, halottak – Vészhelyzet a pápai reptéren

Pápa - Egy C-17-es teherszállító repülőgép madárrajjal ütközött csütörtökön az MH Pápa Bázisrepülőtér közelében, aminek következtében két hajtóműve leállt, és kényszerleszállást kellett végrehajtania a katonai légikikötőben. A baleset során többen súlyosan megsérültek.

Polgár Tibor

Mindez szerencsére csupán egy úgynevezett repülőtéri teljes vészhelyzeti gyakorlás szimulációja volt, azonban az akció minden résztvevője komolyan vette a feladatot, így egy élethű, sok tapasztalattal szolgáló katasztrófahelyzetet modelleztek, illetve annak elhárítását bonyolították le a pápai bázison. A fiktív forgatókönyv alapfelállása szerint egy Boeing C-17 Globemaster III típusú szállító légi jármű a leszállás előtt 5-6 perccel madárrajjal ütközött, ennek következtében pedig négy hajtóművéből kettő leállt. A repülőgép kényszerleszállást hajtott végre a kifutópályára. A fedélzeten tartózkodó mintegy 20 személy közül többen különböző mértékű sérüléseket szenvedtek, illetve néhányan elhaláloztak.

A gyakorlat innentől váltott át valóságosra: a kifutópályán álló C-17-eshez először a bázisrepülőtér tűzoltói érkeztek meg, akik biztosították a helyszínt és megkezdték az utasok kimenekítését a gépből. A sérültek ellátásához a katonai bázis mentőegysége látott hozzá. A vészhelyzet elhárításába a városi katasztrófavédelem, tűzoltóság és mentőszolgálat is bekapcsolódott, emellett pedig a honvédség mentőhelikopterét is igénybe vették a sérültek elszállítására.

Gangler László ezredes, az MH Pápa Bázisrepülőtér parancsnoka kiemelte, kétévente kötelező hasonló vészhelyzeti gyakorlásokat lebonyolítani, ugyanakkor az állomány az ilyen nagyszabású, összevont akciókon kívül is végez gyakorlatokat. Hozzáfűzte: a reptérnek együttműködési megállapodása van a helyi katasztrófavédelemmel és mentőszolgálattal, a szerződés szerint kölcsönösen segítséget nyújthatnak egymásnak mind a katonai bázis területén, mind pedig azon kívül. Gangler László a Napló kérdésére elmondta, a pápai parancsnoksága alatt előfordultak már olyan helyzetek – de egyszer sem a C-17-esek kapcsán –, hogy egy repülőgép személyzete vészhelyzetet jelentett, és szükség volt a mostani szimuláció során látott erők mozgósítására. Ezúttal egyébként egy különösen súlyos repülőtéri vészhelyzetet modelleztek, aminek bekövetkeztére nagyon kicsi az esély.

A gyakorlást a helyszínen tekintette meg Unger Tamás, Pápa alpolgármestere, aki hangsúlyozta: ez az akció remekül szemlélteti, hogy kiválóan tudnak együtt dolgozni a honvédségi és a polgári erők. A városvezető úgy fogalmazott, a pápaiak magukénak érzik a bázisrepülőteret, és ez egészen addig így is lesz, amíg a biztonságérzetük garantált.

Magasy Zsolt alezredes, az MH Pápa Bázisrepülőtér parancsnokhelyettese megjegyezte, közel két hónapos előkészítő munka előzte meg a gyakorlatot, aminek a teljes kiértékelése nagyjából ugyanennyi időt vesz majd igénybe. Ezek alapján pedig akár kisebb módosításokat is végrehajthatnak a vészhelyzeti eljárásrenden. – A gyakorlás egyértelműen pozitív, eredményes volt – jelentette ki gyors értékelésében Magasy Zsolt.

A repülőtéri teljes vészhelyzeti gyakorlás során a Türr István Gimnázium diákjai játszották el a bajba jutott C-17-es utasait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!