Hírek

2017.01.30. 16:55

Rendhagyó történelemóra Balatonfüreden

Balatonfüred - Mi volt Jókai Mór vagy Blaha Lujza születési neve, mi közük a mormonoknak a magyar anyakönyvekhez, vagy éppen hol érdemes saját őseink után keresgélni a neten? Történelmi ismeretekkel gazdagodtak azok a fiatalok, akik részt vettek Fekete Tamás rendhagyó történelemóráján a Lipták Gábor Városi Könyvtár szervezésében.

Sági Ági

- A levéltárban is szoktunk ilyen órákat tartani, próbáljuk egy-egy témába minél jobban bevonni a gyerekeket - mondta el lapunknak Fekete Tamás levéltáros, a Magyar Nemzeti Levéltár Veszprém Megyei Levéltára munkatársának. - A levéltárakban országosan is és Veszprémben is a legtöbb a családtörténeti kutatás.

Akit érdekel saját családjának története, az elsőként a rokonoktól gyűjtse be az információt, aztán az interneten van rengeteg kereshető vagy lapozható forrás. Ha ezek is kimerültek, akkor már tényleg a levéltár marad. Kevesen tudják, hogy szinte bármely katolikus vagy református felekezetű család vissza tudja keresni a gyökereit az 1700-as évekig.

Fekete Tamás levéltáros a rendhagyó történelemórán kedvet csinált a középiskolásoknak a családtörténet-kutatáshoz Fotó: Sági Ági

Magyarországon az 1700-as években indult az egyházi anyakönyvezés, amit az állam 1895 végén vett át. Mivel nemesi összeírások már korábban is voltak, a nemesi ősökkel rendelkezők az 1600-as években is találhatnak felmenőket. Ősöket találhatunk a mormon egyház adatbázisában, mert vallási indíttatásból gyűjtik világszerte az anyakönyvi kivonatokat, melyek kópiáit mikrofilmen őrzik Salt Lake Cityben. Az érdeklődők más forrásokat is találhatnak, vannak gyászjelentés-adatbázisok, lehet az USA-ba kivándoroltak között keresni, vagy éppen a két világháború hadifogoly-adatbázisaiban vizsgálódni.

Egy kattintással kiderülhet, hogy Jókai Mór Nemes Ásvay Jókay Móriczként látta meg a napvilágot, Blaha Lujza pedig özvegy Splényi Ödönné Rindl Alojzia néven halt meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!