Hírek

2017.06.26. 18:05

Reménnyel teli - Emlékezés Várpalotán a reformáció 500. évfordulóján

VÁRPALOTA - A reformáció kezdetének 500. évfordulójára emlékezett a Várpalota-Pétfürdői Református Társegyházközség.

Szabó Péter Dániel

Az istentisztelet első szónoka Steinbach József volt. A Dunántúli Református Egyházkerület püspöke a Zsoltárok könyvének 19. fejezetét idézte. Elmondta, az Isten kijelentéséről szóló imádság a reformáció újbóli felismerése is egyben, amellyel Isten megerősítette Krisztus egyházának felépítését.

- A mi nemzedékünknek adatott, hogy az 500. évfordulón hálát adhatunk a reformációért. Azért, hogy eleink elindultak azon az úton, amely az ige egyházát a mai napig megtartotta. Mivel mi Krisztus követői vagyunk, a jövőbe is reménységgel tekintünk - emelte ki prédikációjában az egyházi elöljáró. Hozzátette, minden reformátor, köztük Kálvin János is a megváltás fontosságát hirdette, hiszen ahogy a múltban, úgy ma is Jézus Krisztus az egyetlen, aki tud segíteni.

A Veszprémi Református Egyházmegye elnökségének nevében Császár Attila esperes szólt a közösséghez. Beszédében az iszlám európai terjedésére, illetve annak a kereszténységre gyakorolt hatására hívta fel a figyelmet.

Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke és Lukátsné Orovicz Piroska református lelkész az ünnepi istentiszteleten   Fotó: Szabó Péter Dániel

- A meggyengült, mesterségesen szétvert Európában egyre nagyobb teret hódít magának az iszlám. Végig kell gondolnunk, mennyire stabil és erős az a hit és keresztyén értékrend, örökség, amellyel Európában és azon belül itt, a Kárpát-medencében bírunk. Múltunk van, jelenünk még van, de vajon jövőnk is lesz?

Csak akkor, ha komolyan vesszük és alkalmazzuk az ige üzenetét, úgy mint az egyetemes papság tagjai. Annak az igének az üzenetét, amely így szól: mi nem magunkat prédikáljuk, hanem az Úr Jézus Krisztust, aki tegnap és ma és örökké ugyanaz - emlékeztetett az istentiszteleten az esperes.

Campanari-Talabér Márta, Várpalota polgármestere beszédében a reformáció fél évezredes örökségét méltatta.

- Nekünk, 21. századi embereknek teljesíthetetlennek tűnő kihívás 500 év minden fontos eseményét lajstromba szedni, hiszen társadalmunk, életmódunk az elmúlt száz évben több és nagyobb változáson ment keresztül, mint az azt megelőző ezer esztendőben - vélekedett a városvezető, hozzátéve, hogy napjainkban zavaróan sok körülöttünk a múlandó, s fájóan kevés az örökkévaló. Hangsúlyozta, egy ácsmester alkotta az emberiséget és csak ez az ácsmester alkothatja újjá.

Az ünnepi istentiszteleten a hívők előadásokat is meghallgathattak. Márkus Mihály nyugalmazott püspök a reformációt kiváltó okokról beszélt, míg Bellai Zoltán főtanácsos a reformáció jelenkori megújulásának esélyeit vizsgálta előadásában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!