Hírek

2017.06.12. 15:35

Porga Gyula a városfejlesztésről és közösségépítésről

VESZPRÉM Akkor tudunk sikeresek lenni, ha mindenki a magáénak érezheti az európai kulturális fővárosi programot - fogalmazott Porga Gyula polgármester a közelmúltban Veszprémben, a városi nyugdíjas-szervezetek vezetői számára rendezett fórumon.

Mátyus Tamás

A polgármester kiemelte: a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa cím nem fesztiválfővárosi titulus, sokkal inkább városfejlesztési vagy közösségépítési programot kell megfogalmazni. - Akkor tudunk sikeresek lenni, ha az egész várost az ügy mögé tudjuk állítani, hogy mindenki a magáénak érezze a kulturális programot - tette hozzá.

Az Európa Kulturális Fővárosa címet 2023-ban Magyarország és Nagy-Britannia egy-egy városa töltheti be, az első körös pályázat benyújtásának határideje 2017. december 20., a második körbe várhatóan két-három város juthat be hazánkból. Veszprémnek csak magyar ellenfelei vannak, egy kulturális fővárost biztosan Magyarország ad majd. Porga Gyula megjegyezte: a legnagyobb vetélytársaink közt Debrecen, Eger, Szombathely, Győr, Székesfehérvár és Gödöllő található.

Porga Gyula polgármester beszél a kulturális főváros pályázatról Fotó: Mátyus Tamás

A polgármester arról is beszélt: a veszprémi pályázatot térségi összefogással vinnék sikerre. A város kulturális vonzáskörzetével a bakonyi és a balatoni régiót bevonva gondolkodnak közösen a lehetőségekről. A kulturális fővárosi cím ugyanis, bár egy évre, 2023-ra szól, számos projektet már korábban meg kell kezdeni, elindítani olyan folyamatokat, amiket a vízióban megfogalmaznak.

Porga Gyula arról is beszélt, hogy mi történik, ha nem sikerül elnyerni a kulturális fővárosi címet. A befektetett energia akkor sem vész kárba, a jó ötleteket a címtől függetlenül is megvalósítaná a város.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!