Hírek

2017.04.03. 14:26

Éjszakai kiképzés a pápai reptéren

Pápa – Az éjszakai taktikai leszállás képességét gyakorolják C–17-es teherszállító repülőgépekkel a Brit Királyi Légierő (Royal Air Force – RAF) pilótái az MH Pápa Bázisrepülőtéren április 3. és 6. között.

Polgár Tibor

A pápai katonai légikikötő az Egyesült Királyságon kívül Európában egyedüliként kínál lehetőséget a C–17-es teherszállító repülőgépek pilótáinak többek között arra, hogy éjjellátó felszereléssel hajtsanak végre ilyen kiképzést – tudtuk meg Gyeginszky Andor hadnagytól, az MH Pápa Bázisrepülőtér kommunikációs tisztjétől. Hozzátette, a C−17-esek legfontosabb képessége, hogy felszerelést, utánpótlást, csapatokat tudnak szállítani válságövezetekbe, olyan repülőtereken leszállva, amik csak korlátozottan alkalmasak nagyobb szállító-repülőgépek fogadására.

– Nem ritka, hogy a pilótáknak éjszaka, rövid és nem jól kivilágított leszállópályákon kell landolniuk. Ahhoz, hogy ezeket a műveleteket biztonságosan tudják végrehajtani, megfelelő feltételek melletti alapos kiképzésre van szükség. Az MH Pápa Bázisrepülőtér betonján az ilyen kiképzésekhez rendelkezésre áll egy szűk zóna, ami eredeti hosszúságú pályán jelöl ki egy kisebb területet, lehetővé téve a taktikai leszállás biztonságos gyakorlását. A brit C−17-es flotta igyekszik fenntartani ezt a képességet a repülőszemélyzet tudásának fejlesztésével.

Fotó: MH Pápa Bázisrepülőtér

A szigetországon kívül a pápai bázis Európában egyedüliként tudja biztosítani a szükséges feltételeket, így nem véletlen, hogy a brit pilóták itt hajtják végre az éjjellátós kiképzésüket. A repülőtéren rendelkezésre állnak a megfelelő technikai feltételek, a szükséges tűzoltó-, egészségügyi és biztosítóegységek, valamint a megfelelő tapasztalattal bíró légiforgalmi irányítók – jegyezte meg Gyeginszky Andor.

A Brit Királyi Légierő és a Magyar Honvédség között létrejött megállapodás alapján április 3-tól 6-ig a britek tervezetten 3-3 órát repülnek a pápai légtérben az éjszakai, illetve a nappali órákban. Az esetlegesen megnövekedő zajhatás miatt az MH Pápa Bázisrepülőtér a lakosság szíves türelmét és megértését kéri.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!