Hírek

2015.11.24. 19:25

Országosan is kirívó a vízdíj a Balaton közelében

Veszprém megyében a Balaton-parti településeken a legmagasabb a vízdíj, a használat után közel ezer forintot kell fizetni köbméterenként, amit az alapdíjak tovább növelnek.

Kekk Sára

Olvasóink jelezték, magas a vízdíj Balatonalmádiban, ezért még alacsony fogyasztás mellett is több ezer forint a havonta fizetendő díj. A helyiek szerint gyakoriak a csőtörések is, amelyek heti-havi rendszerességgel okoznak gondot a településen. Úgy tudjuk, több elégedetlen lakó azt tervezi, aláírásgyűjtéssel és petícióval tiltakoznak a magas vízdíj ellen.

A településen, ahogyan a többi Balaton-parti településen, a siófoki székhelyű Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. (DRV) szolgáltat. A panasszal megkerestük a társaságot. Válaszukban azt írták, nem rendelkeznek és soha nem is rendelkeztek díjmegállapítói jogkörrel, üzemeltetőként az árhatóság által megállapított díjakat kötelesek alkalmazni. Amennyiben hatósági döntésre díjváltozásra kerül sor, a szolgáltató annak megfelelően fog eljárni a jövőben is.

Kifejtik, a Balaton-parti településeken jelentős számú ingatlan található, ahol csak a nyári hónapokban van fogyasztás, emiatt a szolgáltató által alkalmazott fogyasztásarányos díj magasabb, mint az egész éven át folyamatosan igénybe vett szolgáltatás esetében.

A vízdíj szolgáltatónként és településenként is különbözik, de az alapdíj nagyságában is jelentős az eltérés

A díjak mértéke összefüggésben áll azzal is, hogy a Balaton védelme miatt a szennyvíztisztítási technológia szigorúbb környezetvédelmi elvárásokat teljesít, továbbá az is, hogy a szolgáltató olyan hálózatrendszereket üzemeltet az idegenforgalmi szezonon kívül is, amelynek alkalmasnak kell lennie a nyári hónapokra jellemző megnövekedett vízfogyasztás biztosítására is.

Balassa Balázs, a Balatoni Szövetség elnöke érdeklődésünkre elmondta, az önkormányzatoknak minden évben lehetőségük van, hogy a lakossági víz- és csatornadíj-támogatásra pályázzanak, ám a vízdíj ezzel együtt is magas a térségben. Szerinte ez elsősorban annak tudható be, hogy alacsony az ingatlansűrűség és sok helyen nincs fogyasztó, emiatt magas a hálózat fenntartási költsége. Hozzátette, a gyakori meghibásodásokat a települések nagy részén elavult, felújításra váró vízhálózatok okozhatják.

A hálózat állapotára vonatkozó kérdésünkre közölték, elkötelezettek a hálózat felújítása mellett, a fejlesztéseket kockázatértékelés után, a jogszabályokban meghatározott tartalmú gördülő fejlesztési terv szerint ütemezetten végzik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!