Hírek

2015.05.21. 19:46

Nem megyünk el anyuéktól! (frissítve)

Dudar - Semmiképpen nem megyünk el, ha jönnek értünk, mert szeretünk itt lenni, anyuval és apuval – mondják sírva a gyerekek, Kitti és Gergő a dudari lakásban május 21-én, csütörtökön délután.

Kovács Erika

Kétségbeesett asszony közli velünk csütörtökön a telefonban, hogy levelet kaptak a gyámügytől, amiben azt írják nekik, hogy pénteken, azaz május 22-én két kiskorú gyermeküket elviszik tőlük. - Én már tizenegy gyereket felneveltem, mindegyik tisztességes, több közülük házas, már gyerekei vannak, soha nem volt minálunk a mostanihoz hasonló probléma, most sem adom a két kisebbet! – zokog az anya, Farkas Károlyné Rozália, miközben kétségbeesetten ölelik át gyerekei, a 14 éves Kitti és a 15 éves Gergő. A fiú most érkezik haza testvérével, a 34 éves Károllyal.  A szülőkkel és a két kiskorúval együtt lakik a húsz éves Attila is, aki még tanul, de mellette dolgozik, hogy besegítsen a családnak. Az apa mozgásképtelen rokkant, ott jártamkor tiszta ágyneműben feküdt, miközben nézte a tévét.

Az anya jelenleg nem dolgozik, mert két hónapja kétségbeesésükben költöztek el saját bodajki házukból a dudari albérletbe, mert a móri gyámhivatal kifogásolta  körülményeiket, és  azt mondták a szülőknek, ha nem változtatnak rajta, elviszik a gyerekeket. Emiatt költöztek el, és az asszonynak még nem sikerült munkát találnia, amit egyfolytában keres. Bodajkon dolgozott.

A dudari házban, ahová váratlanul érkezem, egyszerű körülmények, de rendezettség fogad. A gyerekek rendes ruhát viselnek, jól tápláltak, kedvesek, barátságosak, szép arcúak.

- Bobajkon kifogásolták, hogy rossz a kéményünk, meg a higiéniát is, mondták, füstösek a ruháink, pedig nem is volt igaz – mondja Kitti, hozzátéve, én jól éreztem ott magamat, és itt is nagyon jó. Nem akarok elmenni anyuéktól! – közli. Károly közbeveti, a bodajki családsegítő azt mondta a móri gyámhivatalnak, hogy 17 alkalommal voltak nálunk, közben kétszer voltak kinn. A bodajki családsegítő aztán felhívta a zircit, akik kijöttek ide, és azt mondták, jó ez a lakás.

Rozália sírva közli, szerdán aztán jött a levél, hogy pénteken elviszik a gyerekeket. Azonnal a dudari hivatalba siettek, ahol azt mondták nekik, hogy nem érkeztek hivatalos papírok hozzájuk és nem tudnak segíteni.

A család 80 ezer forintból él, ennek fele marad meg megélhetésre. A nagyobbak segítenek a családnak, amiben kell. Amikor ott jártunk, a kétszobás lakásban, büszkén mutatták, hogy tele volt hússal a hűtő, és van fürdőszobájuk is.

A levélből, amit Rozália tesz elém kiderül, azt a Fejér Megyei Korányhivatal Móri Járási Hivatala írta nekik. Kérik benne, hogy a Lila Akác Gondozó Ház és Szociális Szolgáltató Központ Gyermekjóléti és Szolgáltató Szolgálat családgondozója szállítsa a gyermekeket a Fejér Megyei Gyermekvédelmi Központ I. számú szakmai egységébe, Sárbogárdra. Az indoklásból többek között kiderül, hogy a családgondozó megítélése szerint a szülők életviteli, a család lakhatási és a gyermekek magatartás problémái miatt szükséges a védelembe vétel. Közlik továbbá, a gyermekek rendszeresen hiányoznak az iskolából, a családgondozóval a család nem működik együtt. A kémény sürgős felújításra szorul. Gergő rossz társaságban töltötte szabadidejét, akik drogoztak gyógyszerre alkoholt fogyasztottak, füves cigarettát szívtak. Ez a környezet a gyámhivatal szerint a kiskorúakat veszélyezteteti. A levél állításait az anya és a gyerekek cáfolták.

Sikerült elérnünk Tóth Edina Kitti polgármestert, aki a Naplónak elmondta, tőle Rozália munkavállaláshoz kért papírt, az asszonynak több, már családos gyermeke a településen él, szegénységben, de rendes emberek hírében állnak. A hivatalban a család szerdán a szociális ügyintézőt kereste fel panaszukkal, aki azt javasolta nekik, hogy fél év múlva kérjenek felülvizsgálatot a gyámügyi döntés kapcsán. – Addig nem bírjuk ki Kitti és Gergő nélkül! – sír tovább az anya, aki gyermekeivel együtt azt mondja, pénteken reggel a polgármesterhez mennek segítségért, aki lapunkat úgy tájékoztatta, szabadságon lesz aznap, és a hatósági döntést egyébként sem tudja megvétózni.


A Fejér  Megyei Kormányhivatal közölte: a gyermek családból való kiemelése a gyámhatóságnak mindig nehéz döntés, melyet legutolsó megoldásként akkor hoz meg, ha a korábbi intézkedései nem voltak eredményesek. Hozzátette: a gyermek nevelésbe vétele akkor merül fel, ha a családot a gyermekjóléti szolgálat családgondozója hosszabb ideig, gyakran évekig tartó segítségnyújtása ellenére a veszélyeztetettséget a szülők együttműködésének hiányában nem lehetett megszüntetni, és emiatt a gyermek gondozása családján belül nem biztosítható. Erre sor kerülhet a szülők bántalmazó, elhanyagoló magatartása, a gyermek megfelelő testi, érzelmi, értelmi fejlődéséhez szükséges körülmények hiánya miatt. Elkerülhető a nevelésbe vétel, ha a gyermek gondozása biztosítható a külön élő másik szülőnél, más személynél ideiglenesen, vagy családba fogadással.

A gyámhatóság a döntése előtt mindezt megvizsgálja. Ha nincs ilyen lehetőség, nevelésbe vételről kell dönteni. Erről a szülői felügyeletet ellátó szülő bejelentett lakóhelye szerinti gyámhivatalnak kell határoznia. A gyámhatóság a döntését – többek között – a megyei gyermekvédelmi szakértői bizottság véleményére alapozza, melynek tagjai gyermekorvos, pszichológus és családgondozó. A bizottságok javaslatot tesznek az ellátásra, elhelyezésre, gondozásra, nevelésére, fejlesztésére. A hatóság megvizsgálja még a család helyzetét, a jövedelmet, pedagógiai véleményt kér, és tájékoztatja, meghallgatja a szülőket, a gyermeket, gyermekvédelmi szakembereket, pedagógusokat. Mindezt értékeli a hatóság, és adott esetben elrendeli a nevelésbe vételt. Hogy a gyermek mielőbb visszakerüljön családba, a gyermekjóléti szolgálat és a területi gyermekvédelmi szakszolgálat családgondozója figyeli a családot, segíti körülményeik rendezését.  A döntést félévente felülvizsgálják, ha erre már nincs szükség, a gyermek visszakerülhet a családba. Ezt a szülő is kérheti. Hogy a gyámhivatal jogszerűen járt-e el, vizsgálhatja a kormányhivatal is, és a szülők fellebbezhetnek és élhetnek jogorvoslattal is.  Konkrét ügyekben a kormányhivatal a személyiségi jogok miatt tájékoztatást nem adhat.

- Rendőrök és gyámügyesek keresik a gyerekeket Dudaron, akik reggel elmentek iskolába, de jelenleg nem lehet tudni, hol vannak – ezt közölte a Naplóval zokogva Farkas Károlyné Rozália pénteken délelőtt, aki esőben kétségbeesetten keresi Kittit és Gergőt.

Csonka Balázs ügyvéd érdeklődésükre azt közölte, a gyámügynek, mint hatóságnak jogerős határozatnál jogában áll ez az intézkedés. A szülők kérésüket mielőbb jelezzék a zirci bírósághoz, hogy szeretnék maguknál tartani gyermekeiket.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!