Hírek

2016.08.24. 08:03

Nem kezdett ki a börtönőrnő a rabbal

Veszprém - Valótlanok az ismeretlen személy által írt feljelentésben szereplő állítások, ez derült ki többek között a Központi Nyomozó Főügyészség tájékoztatójából.

Kovács Erika

Korábban egy írásunkban egy országos lapra hivatkozva arról írtunk, miszerint egy börtönőrnő kikezdett egy rabbal a veszprémi börtönben.

Nagy Andrea a Központi Nyomozó Főügyészségi ügyész-szóvivője közölte: az előnyért hivatali helyzetével egyébként visszaélve elkövetett, hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette miatt indult nyomozást a Központi Nyomozó Főügyészség Győri Regionális Osztálya 2016. augusztus 17-i határozatával – mivel a feljelentett cselekmény nem bűncselekmény – megszüntette. - A határozat indokolásának lényege szerint a széles körű nyomozás során beszerzett bizonyítékok alapján azt lehetett megállapítani, hogy az ismeretlen személy által írt feljelentésben szereplő állítások valótlanok, azokat semmilyen tény nem támasztja alá – hangsúlyozta a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője.

Korábban az ügyben egy országos lap híre alapján megírtuk: kikezdett egy börtönőrnő az egyik rabbal a veszprémi börtönben, az ügyben a Központi Nyomozó Főügyészség nyomoz. A hír kapcsán akkori érdeklődésünkre Szalai Tímea, ezredes, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága kommunikációs főosztályvezetője közölte: „minden büntetés-végrehajtási intézetben, így Veszprémben is a jogszabályoknak megfelelően, szigorú feltételek szerint zajlik az elítéltek jutalmazása. Egyik kollégánk sem tudja „elintézni" egyes fogvatartottak büntetés-félbeszakítását, illetve az eltávozásokat, tekintettel arra, hogy az elbírálásra jogosult intézetparancsnok több, a fogvatartottakkal foglalkozó munkatárs javaslata, véleménye alapján hozza meg a döntését. A személyi állomány szolgálat-ellátása, kommunikációja és magatartása is minden részletében, szigorúan szabályozott, folyamatosan ellenőrzött. A büntetés-végrehajtás személyi állományával kapcsolatban számtalan panasz és bejelentés érkezik, ezek döntő többségükben alaptalannak bizonyulnak. Ennek ellenére minden esetben vizsgálat indul. A bejelentések általában jelenlegi vagy volt fogvatartottaktól, illetve hozzátartozóiktól érkeznek, de az is sűrűn előfordul, hogy névtelen levélben vádolnak meg egy-egy kollégát. Ha felmerül egy munkatársunk fegyelmi- vagy büntetőjogi felelőssége, akkor természetesen azonnal sor kerül a szükséges munkáltatói intézkedésekre. Amennyiben azonban beigazolódik, hogy alaptalan vádaskodásról van szó, a büntetés-végrehajtás megteszi a szükséges lépéseket: hamis vád, rágalmazás miatt feljelentést tesz" – hangsúlyozta az ezredes.

Nagy Andrea a Központi Nyomozó Főügyészség főügyészségi ügyész-szóvivője akkori megkeresésünkre arról tájékoztatott, hogy egy névtelen feljelentő feljelentése alapján a Központi Nyomozó Főügyészség Győri Regionális Osztálya előnyért hivatali helyzetével egyébként visszaélve elkövetett hivatali vesztegetés elfogadása bűntettének gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen 2016. április 18-án nyomozást rendelt el. A nyomozás jelenleg is folyamatban van, annak határideje 2016. augusztus 18-a, amely szükség esetén meghosszabbítható. Az ügyben gyanúsítotti kihallgatásra nem került sor – szögezte le korábban Nagy Andrea.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!