Hírek

2015.10.06. 20:29

Ne feledd halottaidat! - Megyeszerte megemlékeztek az aradi vértanúkról

Megyei körkép - Megyénk városaiban is megemlékeztek azokról a magyar honvédtisztekről, akiket a szabadságharc leverése után az 1848–49-es szabadságharcban játszott szerepük miatt Aradon végeztek ki.

Munkatársainktól

A megyeszékhelyen több rendezvényt is tartottak, így az Alsóvárosi temetőben Zombat István sírjánál, a Dózsavárosi temetőben Kováts Imre 1848/49-es honvéd tűzmester, Veszprém volt polgármestere emléktáblájánál, valamint Kádártán és Gyulafirátóton. A Török Ignác utcai Aradi vértanúk-emlékműnél Némedi Lajos alpolgármester úgy fogalmazott, azokra a katonákra emlékezünk, akik a kegyetlen megtorlás áldozataivá váltak, a nemzetért önként vállalták a halált. Hitték, hogy az ország egyszer szabaddá és önállóvá válik. Szücs József ezredes felidézte a tizenhárom hős nevét, tragikus sorsát. Beszédében azt mondta, bár az aradi vértanúk társadalmi státusukban, habitusukban különböző emberek voltak, összekötötte őket a szabadság szeretete.

Bajner Imre, a Tapolcai Bárdos Lajos Általános Iskola igazgatója beszédében úgy fogalmazott, hogy időben nem távol, mégis messze van tőlünk 1848–49 magyar szabadságküzdelme. – Másképpen van tőlünk távol Kossuth, Széchenyi, Damjanich és a többiek. Különböző vérmérsékletű, származású emberek össze tudtak fogni, és együtt fordultak szembe az önkényuralommal, pedig Széchenyit, Kossuthot és Deákot sok szempontból egy világ választotta el egymástól. Mégis, nem azt mondták, hogy én, hanem azt, hogy mi, magyarok – mondta Bajner Imre. Az ünnepségen a Tapolcai Bárdos Lajos Általános Iskola diákjai működtek közre.

Tapolcán az aradi vértanúkra emlékező ünnepségen a Balaton-felvidéki Radetzky Huszáregyesület nevében Labovszky Imre huszár főhadnagy és Vitéz Tóth Károly huszárkapitány koszorúzott (Fotó: Tóth B. Zsuzsa)

- A férfiak életüket áldozták, a nőknek és a gyermekeknek nem maradt más, mint a gyász, a könny és a passzív ellenállás. Karkötőiken hordták a vértanúk monogramját tartalmazó üzenetet: Magyarország ne feledd halottaidat!  – emelte ki Vinkelmann Amália, az ajkai Laschober Mária Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola igazgatója az aradi vértanúkra emlékezve.

Fotós: Györkös József

Gyertyagyújtással, koszorúkkal és lélekbe markoló műsorral idézték fel a mártírok alakját a Templomdombon szervezett ünnepségen a helyiek, a Laschober Mária Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola diákjai és a pártok képviselői.

A megemlékezés a Városi Bányász Fúvószenekar katonadalaival kezdődött. Majd Szirmainé Vinkelmann Amália, a Laschober Mária Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola igazgatója mondott beszédet. Felelevenítette a tizenhárom mártír alakját és utolsó óráikról is realisztikus képet festett. A képszerű beszámoló után az iskola diákjai verses, énekes műsorral idézték vissza az 1849-es őszi eseményeket. A megemlékezés végén a város önkormányzata és a pártok koszorút helyeztek el a kopjafánál.

Zircen is megtartották az aradi vértanúk emléknapját a Zirci Országzászló Alapítvány, az önkormányzat és a Békefi Antal Városi Könyvtár, Művelődési Ház, Stúdió KB szervezésében.

A Március 15. téren a köszöntő után Árpásy Tamás, a zirci járási hivatal hatósági osztályának vezetője mondott ünnepi beszédet.

 

Közös haza, közös múlt

Veszprém – A Német Nemzetiségi Önkormányzat is részt vett az október 6-i városi megemlékezésen.

Az aradi vértanúk között voltak német, osztrák, horvát, szerb tábornokok is, akik származásuk szerint más nemzetekhez tartoztak, de ugyanakkor a magyar szabadságért haltak meg.

Rózsa János, a Veszprémi Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke lapunknak elmondta, hogy minden évben részt vesznek a városi megemlékezésen. Idén október 6-án a Török Ignác utcában található Aradi Vértanúk emlékművét koszorúzták meg.

– Fontos számunkra az emléknap, a közös múltunk emlékeinek ápolása. Mint az ismert, az aradi vértanúk közül Aulich Lajos, Lahner György, Leiningen-Westerburg Károly és Schweidel József német polgári, főnemesi családokból származtak – nyilatkozta lapunknak Rózsa János.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!