Hírek

2017.07.13. 15:00

Mentik a gólyákat Ősiben

ŐSI - Tizenhárom gólya született idén Ősiben, a madarakat a falubeliek nagyon szívesen látják és tisztelik, mondta büszkén Kotzó László polgármester.

Kovács Erika

Összesen hét villanyoszlop tetején lehet látni gólyafészket Ősiben, és ezekből ötbe költött is a tíz szülő idén, mutatott a boldogan nézelődő madarakra a polgármester. Kotzó László örömmel beszélt arról, hogy a több mint ezer éves Ősiben mindig is sok gólya élt a közeli Sárrét miatt, ahonnan bőségesen találnak megfelelő táplálékot a madarak.

Tudomása szerint náluk talált otthonra a Veszprém megyében élő gólyák negyven százaléka. Mint mondta, nagy tisztelet veszi körül őket, szívesen látják a gólyákat a falubeliek, és nem zúgolódnak akkor sem, ha éppen takarítani kell a fészkek alatti területet, amit az önkormányzat rendre elvégez.

Ősiben sok villanyoszlopon lehet látni gólyafészkeket, többségükben kis madarak is kandikálnak kifelé, várják a táplálékot
Fotó: Kovács Erika

- A költés ideje az egész falu életét megbolygatja, és mindig nagy izgalommal várjuk, vajon mennyi kisgólyában gyönyörködhetünk idén - fogalmazott a 2100 lakosú falu elöljárója, aki utalt arra, hogy ők bizony segítik is a gólyákat, amiben csak tudják.

Sajnos, adódik arra példa, hogy kiesnek a fészekből a fiókák, ekkor értesítik a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkot, ahonnan azonnal kijönnek a szakemberek és visszahelyezik a kis madarakat a fészekbe. Az is megtörtént már, hogy valaki véletlenül elütött egy gólyát az autójával, emiatt a madárnak eltörött a szárnya. Ekkor szintén a nemzeti park vette pártfogásába a madarat, akit elvittek és meggyógyítottak.

- A gólya Ősiben nemcsak a természetben, az emberek körül él, hanem a település címerében is megtalálható, immár tizenöt esztendeje, büszkélkedett Kotzó László polgármester.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!