Összefoglaló

2024.05.08. 15:00

Sokszínű, gazdag kulturális programok zajlottak Pétfürdőn

Három olyan esemény zajlott a napokban a településen, mely a kultúrához kapcsolódva szélesebb rétegeket, több generációt vonzott. A sokszínű programokról most egy összefoglalóban számolunk be.

Benkő Péter

Legelőbb, a népviselet napján a Muskátli Tánccsoport tagjai tartottak bemutatót a Szent István téren. Az érdeklődők ezúttal a dél-alföldi, a kalocsai, a kalotaszegi, a magyarbődi, a mezőföldi, a rábaközi és a székelyföldi viseletek sajátosságaival ismerkedhettek meg. A sokszínű rendezvényt egy mezőföldi tánc előadásával zárta az együttes.

A Népviselet napján a Muskátli Tánccsoport tagjai tartottak sokszínű bemutatót
A népviselet napján a Muskátli Tánccsoport tagjai tartottak sokszínű bemutatót
Forrás: Pétfürdői Közösségi Ház és Könyvtár

Majd egy verses teadélutánt szerveztek a Pétfürdői Közösségi Ház és Könyvtárban, ahol Erdélyi Tibor, az Ősi Kovács Alkotóműhely tagja legkedvesebb verseit szavalta el Tóth-Göndöcs Ildikó író-költő közreműködésével, néhány mű megszólaltatásával. Petőfi Sándor, Csokonai Vitéz Mihály, Tóth Árpád, Wass Albert, Arany János, Reményik Sándor, Baranyi Ferenc alkotásai hangzottak el. A szavalatok között Erdélyi Tibor életéről, élményeiről, a versekhez vezető útjáról is szó esett, a szerzővel Angeli Katalin, a közösségi ház igazgatója beszélgetett.

Angeli Katalin Anna beszélget Erdélyi Tiborral
Angeli Katalin Anna beszélget Erdélyi Tiborral
Fotó: Benkő Péter/Napló

Aztán a családokat szólította meg a CseberVeder Táncműhely hagyományteremtő nyílt napján, szintén a közösségi házban. Ők népi játékokkal, anyás-apás ölbeli játékokkal, táncházzal, kicsiknek és nagyoknak szóló jóféle muzsikával, kézműveskedéssel, kavicsfestéssel várták az érdeklődőket, közben akik megéheztek, őket egy terülj-terülj asztalka várta finom ételekkel, házi készítésű limonádéval.

A CseberVeder Táncműhely nyílt napja a családokat szólította meg
A CseberVeder Táncműhely nyílt napja a családokat szólította meg
Fotó: Benkő Péter/Napló

– Mindhárom esemény szervezése sikeres volt, úgy érezzük, az érdeklődők idén sem csalódtak, sőt elmondhatom, az ilyen és hasonló rendezvények a kulturális élmények gazdagsága mellett a generációk összekovácsolásában is segítenek – mondta el lapunknak Angeli Katalin.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában