Hírek

2015.03.09. 16:15

Megkérdeztük, mennyit keresnek a települések polgármesterei (2.)

A képviselő-testületek döntöttek a polgármesterek (és ahol van, ott a helyetteseik) fizetéséről. Ezek az adatok nyilvánosak. Az általunk megkérdezett településeken mindenütt a törvényben meghatározott bruttó összeget kapják az elöljárók.

Munkatársainktól

Porga Gyula, Veszprém polgármestere a törvény szerint a helyettes államtitkár illetményének megfelelő összegű havi fizetésre jogosult, amely bruttó 747 900 forint, közölte Mohos Gábor jegyző. Hozzátette, a város közgyűlése Brányi Mária és Némedi Lajos alpolgármester járandóságát a polgármester illetményének 80 százalékában állapította meg, így ők havonta bruttó 598 300 forintot kapnak. Porga Gyula polgármester költségtérítése illetményének 15 százaléka, havi bruttó 112 200 forint, míg az alpolgármesterek költségtérítése az illetményük harminc százalékának megfelelő összeg, havonta bruttó 179 700 forint.

Ajkán a képviselő-testület a legutóbbi ülésén tíz igen szavazattal és négy tartózkodás mellett elfogadta a polgármester és az alpolgármester foglalkoztatási jogviszonyáról szóló határozati javaslatokat, amelyek értelmében Schwartz Béla polgármester alapilletménye nyelvpótlékkal 686 400 forint és 102 090 forint költségtérítés, amelyet a vonatkozó jogszabályok alapján állapítottak meg. Horváth József alpolgármester alapilletménye 612 500 forint, és 91 875 költségtérítésre jo-gosult a törvényi előírásoknak megfelelően. Az összegek 2015. január 1-jétől érvényesek.

Devecserben Ferenczi Gábor polgármester fizetése az 5000 fő alatti településekre vonatkozó törvényi előírásoknak felel meg. Ennek összege az alakuló ülés helyi televí-zió által készített felvételén, a honlapon, illetve a helyi újságban is megtekinthető. A polgármester illetménye havi bruttó 448 ezer forint és 67 300 forint költségtérítés. Ferenczi Gábor hangsúlyozta, hogy a jobbikos polgármesterek a meghirdetett önkéntesség éve programhoz csatlakoztak, vagyis a fizetésük egy részét adományozásra fordítják, illetve jelentős társadal-mi munkát végeznek. A Kozma György alpolgármesternek járó törvényi minimum brut-tó 157 ezer forint és 15 százalék költségtérítés. Az alpolgármester a fizetésének azon részéről írásban lemondott, amely meghaladta a bizottsági elnöki posztot ellátó képviselők tiszteletdíját, azaz bruttó 83 200 forintban részesül havonta.

Ajka és Devecser járások községeiből a megkeresésünkre reagáló polgármesterek szintén arról adtak felvilágosítást, hogy a fizetésüket és a költségtérítésüket a törvényi előírásoknak megfelelően állapították meg.

A veszprémi városháza. Az elöljárókat közpénzből fizetjük, mértékét az adott település lélekszámához viszonyítva állapítják meg Fotó: Balogh Ákos

Kamond társadalmi megbízatású polgármesterének, Asbóth Szabolcsnak a tiszteletdíja bruttó 74 800 forint és 11 200 a költségtérítés.

Szőc főállású polgármestere, Németh Balázs a település honlapján tette közzé jövedelmét, amely 149 600 forint és 22 400 forint költségtérítés.

Úrkút polgármestere, Fülöp Zoltánné arról tájékoztatta lapunkat, hogy a fizetésem és költségtérítésem a törvényi előírásoknak megfelelően lett megállapítva . (Mint azt a bevezetőben is jeleztük, a polgármesterek fizetése nyilvános adat a szerk.)

Kislődön Somogyi Anna Mária a polgármesteri feladatait nyugdíj mellett, társadalmi megbízatásban látja el. A településre irányadó főállású fizetés felét, azaz havi nettó százezer forintot kap, illetve tizenötezer forintot költségtérítésként. Ha ennél többet költ benzinre, akkor ebből a fizetésből még tankol is, mert a falugondnoki teendőket is a polgármester végzi már az ötödik ciklusban, saját gép-járművel.

Várpalota polgármestere, Talabér Márta havonta bruttó 523 530 forint fizetést vehet fel. Alapilletményét 19 325 forint felsőfokú német nyelvvizsgáért járó idegen nyelvi pótlék és 78 530 forintnyi költségtérítés egészíti ki. Várpalota polgármestere éven-
te 193 250 forint cafeteria- juttatásra is jogosult.

Katona Csaba alpolgármester illetménye havi bruttó 455 470 forint, a költségtérítés pedig az illetmény 15 százaléka, azaz havi 68 320 forint. Éves cafeteriajuttatása bruttó 193 250 forint. Zugor Balázs alpolgármester illetménye havi bruttó 455 470 forint, költségtérítése szintén az illetmény 15 százaléka, havi 68 320 forint. Éves időarányos cafeteriajuttatása bruttó 177 367 forint (január 30-án nevezték ki hivatalosan alpolgármesternek).

Pergő Margit, Berhida polgármestere kérdésünkre közölte, havonta bruttó 447 200 forint alapilletményt és 67 309 forint költségtérítést vesz fel munkájáért. A település vezetője ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy törvényi változások miatt évek óta csökken a 10 ezer fő alatti városok polgármestereinek a fizetése. Elmondta, 2014 tavaszán bruttó 475 ezer forint volt a fizetése 95 ezer forintos költségtérítéssel, 2008-ban pedig 430 ezer forintos bruttó fizetéshez 129 ezer forintos havi költségtérítés járt. Nyírő István alpolgármester fizetése havi bruttó 200 ezer forint, költségtérítése havi 30 ezer forint

Kapcsolódó cikkek:

Megkérdeztük, mennyit keresnek a települések polgármesterei (1.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!