Hírek

2017.01.27. 19:10

Madárral ütközött a repülő

Pápa - Madár repült egy pápai katonai szállítógép hajtóművébe, ezért napokig nem tudott hazatérni, olvasható a Stratégiai Légiszállítási Képesség (SAC) honlapján.

Balogh Ákos

Az eset még a múlt év novemberében történt, de csak most hozták nyilvánosságra, ekkor repült ugyanis először Pápáról közvetlenül Timbuktuba a 02-es oldalszámú C-17-es óriásgép (Pápa-Svédország-Mallorca-Timbuktu útvonalon), hogy a svéd haderő Maliban állomásozó kontingensének felszerelést szállítson, mely esemény önmagában is különleges, hiszen ez idáig Bamakóban landoltak, és kisebb repülőgépekkel továbbították a rakományt a célállomásra.

A pápai reptér betonján a 02-es oldalszámú C-17-es óriásgép. Először repült közvetlenül Timbuktuba
Archív fotó: Balogh Ákos

Az eseményt még különlegesebbé tette, hogy a sikeres szállítási feladat után a visszaúton Bamakóban tankoló repülőgép madárral ütközött, ami az egyik hajtómű turbinalapátjaiban olyan károkat okozott, hogy nem folytathatták útjukat.

A bamakói repülőtéren ragadt géphez alkatrészt rendeltek, melynek szállítása komoly logisztikai feladat elé állította a pápai szakembereket is, végül négynapos késéssel a tervezett hazaérkezéshez képest - még Mallorcán és a németországi Rammsteinben további, az esettel összefüggő javítások befejezését követően - sikeresen landolt az MH Pápa Bázisrepülőtér betonján a katonai óriásgép.

A repülőgépek madárral való ütközésének megelőzése érdekében a pápai reptér nemrég beszerzett egy telepített hangágyúval kiegészített madárriasztó autót, ami alkalmas a térségben előforduló összes madár elriasztására.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!