Hírek

2017.05.26. 16:16

Ki ne szeretett volna gyerekkorában régész lenni? - Izgalmas nap a Laczkó Dezső Múzeumban

Veszprém – Két országos rendezvénysorozatba is bekapcsolódott a Laczkó Dezső Múzeum pénteken, így a Régészet napja és a Mozaik Múzeumtúra Roadshow együttesen járult hozzá, hogy valamennyi érdeklődő közelebb kerüljön a múzeumok, a régészet, a történelem világához.

Leitner Vera

– Nem ismerek olyan gyereket, aki életének valamelyik szakaszában ne szeretett volna régész lenni. Csak van, aki kinövi – mondta el Barati Piroska régész a Laczkó Dezső Múzeum pénteki rendezvénye kapcsán. Az országos kezdeményezés szlogenjének megfelelően – Közösségek régen és ma – a veszprémi múzeum a délelőtt folyamán diákok számára szervezett kincskereső programot. Ennek révén a régmúlt közösségeinek régészeti módszerekkel történő felkutatásáról kaphattak közelebbi képet a fiatalok. A régészek munkáját mindig is misztikus hivatásnak tartották, véli Barati Piroska, így a foglalkozás a fiatalok érdeklődését is hamar felkeltette. Délután a Jutasi út melletti füves területen évekkel ezelőtt feltárt, 6500 éves település maradványainak nyomán az egykor a feltárást vezető Regenye Judit régész, muzeológus mesélt az őskorban ott élt közösség mindennapjairól.

Az ugyancsak pénteken tartott Mozaik Múzeumtúra veszprémi eseménye kapcsán Hajdu Franciska kulturális menedzser elmondta, veszprémi általános- és középiskolásokat szólítottak meg, s a kiválasztott osztályok múzeumpedagógiai foglakozásban részesülhettek. A több mozzanatból álló programba valamennyi veszprémi tárlat bekapcsolódott, az összművészeti tárlatvezetések alkalmával pedig a Veszprémi Egyetemi Színpad és az Alig Színpad előadói is hozzájárultak az interaktív tárlatok élményszerűbbé tételéhez. A várutca teljes hosszának titkait feltáró KultúrSéta után a tematikus napot a Szűcsinger piknikkoncert zárta, melynek során Szálinger Balázs és Szűcs Krisztián zenés-verses koncertjét élvezhették az érdeklődők a múzeum melletti ligetben, piknikhangulatban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!