Hírek

2017.06.20. 15:50

Díjazták a természet védelme érdekében végzett munkáját Kopek Annamáriának

Csopak – Fazekas Sándor földművelésügyi minisztertől a környezetvédelmi világnap és a pedagógusnap alkalmából több szakember vehetett át elismerést.

Leitner Vera

A környezet védelme érdekében nyújtott teljesítményért négy kommunikációs szakember, újságíró vehetett át idén Zöld toll díjat, köztük Kopek Annamária, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság kommunikációs munkatársa is, akit pályájáról, céljairól, eddigi eredményeiről kérdeztünk.

– Harminchat éve dolgozom a magyar természetvédelemben, okleveles geográfusként kezdtem el a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság (BfNPI) jogelődjénél a geológiai értékek védelmével foglalkozni.  Akkor hobbiként országjárás-vezetőként és idegenvezetőként is tevékenykedtem, s azt tapasztaltam, hogy egyre több turista kerékpározik, kirándul és érdeklődik a természeti értékek iránt – meséli Kopek Annamária. – Abban az időben az ökoturizmus még gyermekcipőben járt. A kilencvenes években készítettük el kollégáimmal az igazgatóság ökoturisztikai koncepcióját, először tanösvényeket építettünk, kiadványokat készítettünk, majd a pályázati támogatások lehetővé tették látogatóközpontok kialakítását is. Húsz év, a BfNPI megalakulása után, tizennégy bemutatóhelyet alakítottunk ki a kollégáimmal. Szerencsés ember vagyok, mert azt csinálom, amit szeretek, a hivatásom egyben a hobbim is, s fantasztikus kollégáim vannak, hálás vagyok, hogy velük dolgozhatok.

Kopek Annamária Fotó: Pesthy Márton

Mint mondja, a nemzeti park egy olyan brand, amit mindenki ismer, ráadásul óriási a kihívás, hiszen az ország második turisztikai desztinációjában helyezkedik el. Lehetőségük van az ide látogatókat megszólítani, s mindig nagy öröm, ha a vendégek megelégedetten távoznak a nemzeti parkból, visszatérnek és örömmel mesélnek élményeikről ismerőseiknek. Kopek Annamária ökoturisztikai munkája mellett hosszú évek óta sajtóreferensi feladatokat is ellát, így ezen a területen is rengeteg tapasztalatra tett szert.

– Átalakultak az üdülési szokások, jóval rövidebb időt töltenek az emberek egy-egy helyszínen, így a mi nemzeti parkunkban is. Éppen ezért fontos olyan attrakciók kiépítése, amelyek segítségével érdekessé tesszük a természeti értékeket.

Hiszem és tudom, hogy a hozzánk ellátogató fiatalok a nálunk szerzett ismereteket a későbbiekben hasznosítják és védeni fogják a természeti értékeket. Az elmúlt években óriási technikai fejlődés zajlott, egyre komolyabb a kihívás, főleg az okostelefonok megjelenésével. A mai látogatók élményt és izgalmat keresnek. Ennek próbálunk megfelelni az interaktív elemekkel ellátott látogatóközpontokban, kalandbarlangoknál.

Kopek Annamária Fotó: Pesthy Márton

Elmondása szerint mindig fontos volt számára a természeti értékek ismeretének átadása, az oktatás, nevelés, s nem véletlen, hogy a feltöltődést is a természetben találja meg.

– Szabadidőmben is sokszor vagyok a természetben, nagyon szeretek kirándulni, túrázni a családommal, de a rendszeres nordic walking és jóga is segít a kikapcsolódásban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!