Hírek

2017.05.23. 20:30

Virágba borulnak a megye városai

Balatonfüred évente több mint 100 millió forintot költ zöld közterületei fenntartására. Ebből 15 millió forintot csak a növények beszerzésére fordítanak. Háromezer négyzetméteren ültetnek egynyáriakat gondosan tervezett ágyásokba.

Marton Attila

Balatonfüreden Pádár Tibor főkertész kollégájával a saját tapasztalatai alapján tervezi az ágyásokat. Vannak fajták, amelyek nem bírják a hőhullámokat, azokkal nem dolgoznak vagy árnyékosabb helyekre kerülnek. A Füreden már hagyományos sokszínű, változó méretű, játékos ágyásokat is a főkertész honosította meg, egy versailles-i látogatás hatására. Nemcsak egynyári, kétnyári növényeket, hagymás vagy lágyszárú évelőket, hanem bokrokat, cserjéket, fákat is ültetnek. Idén ötvenezer palántát ültettek el, melyből húszezer magról kelt vagy vegetatívan szaporított növény saját előállítású. A városban azt a koncepciót követik, hogy ahol lehet, kiváltják az egynyáriakat, és helyükre fákat, cserjéket, évelő növényeket ültetnek. Így van ez a Petőfi és Széchenyi utcák mentén is, és több helyen, ahol kisebb a turistaforgalom. A városban 30 ezer négyzetméter közterületet borít cserje és évelő, de ezeket a területeket is ötévente fel kell újítani. Füreden a legtöbb helyen már kiépült a talajvízkutakból öntöző rendszer.

A rózsakert már most is teljes pompájában látható Balatonfüreden, turistacsalogató látványosság. Az egynyári ágyások júniusban lesznek a legszebbek
Fotó: Sági Ági

Ajkán a tavaszi ültetéskor közel húszezer tő egynyári növényt ültettek ki az Avar Kft. munkatársai. A kiválasztásánál a bevált fajták mellett egyre nagyobb arányban alkalmaznak szárazságtűrő fajtákat. Fontos az is, hogy a növények a tömegükkel, színükkel kellemes hatást keltsenek, és emeljék a város parkjainak esztétikai színvonalát, illetve hogy az ágyások környezeti szempontból fenntartható módon üzemeltethetőek legyenek. Idén is május második felében kezdték meg a növények kiültetését, a munka előreláthatóan két-három hetet vesz igénybe. A munkálatokról, illetve a kaszálási ütemtervől a lakosság a nemrégiben indított közösségi oldalról is tájékozódhat.

Az Avar Kft. munkatársai hétvégén ismét részt vesznek a városi gyermeknapon, nemcsak a szelektív hulladékgyűjtésről adnak tájékoztatást, hanem megtekinthetik a gépeiket is: a kukásautót, a fűnyíró traktort és seprő autót is.

Veszprémben két hete kezdték meg a tavaszi ültetéseket, az egynyári és évelő virágok palántázása egy-két héten belül befejeződik. A virágágyásokhoz kapcsolódó munkákat a parkgondozás 10-15 tagú összeszokott csapata végzi, közölte kérdésünkre Szathmáryné Tóth Patrícia, a Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt. (VKSZ) városüzemeltetési igazgatóhelyettese. A szolgáltató 2,4 millió forintot szán a tavaszi virágosításra, amelyből 21 ezer egynyári palántát szereztek be. Az idei ültetés során közel 50 fajta egynyári és 40 fajta évelő virágot ültetnek városszerte. A virágfajták kiválasztási szempontja, hogy jól tűrje a városi környezetet, virágzása hosszú ideig tartson, ne legyen vízigényes és érzékeny a kártevőkre. Az igazgatóhelyettes hozzátette, a nyugat-európai tendencia az, hogy a települések áttérnek az egynyári virágok ültetéséről az évelőágyások kialakítására. Ez a folyamat Veszprémben is elindult: a belvárosi rehabilitáció során felújított zöldterületeken már csak rózsakert és évelő növényfoltok létesültek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!