Hírek

2016.08.17. 20:20

Kegyetlen csapás a sorstól - A Napló adománygyűjtést indít a család megsegítésére

Nagydém - Egy új, tiszta lappal kezdődő élet reményében költözött tavaly nyáron Nagydémre egy háromtagú fővárosi család.

Polgár Tibor

Mostanra egy trónkövetelővel gazdagabban, ám a kómában fekvő családfenntartóval szegényebben megint az életük újratervezésén kell gondolkodniuk, miközben a helyzetük nehezebb, mint valaha.

Néha nagyon nehéz megérteni, elfogadni, miért tűnik úgy, hogy a sors véletlenszerűen kiszúr magának embereket, akiket aztán letaglózó csapásokkal súlyt. Ez történt Szabó Alizzal és Molnár Sándorral is. A budapesti pár 2015-ben úgy döntött, megszabadulnak fojtogató svájci frankos hitelüktől, eladják egyszobás lakásukat, és vidéken új életet kezdenek egy családi házban, nem utolsósorban pedig vállalnak még egy gyereket az akkor kilencéves Vivien mellé. Miután kiszálltak a hitelükből, 200 ezer forintjuk maradt, azonban a férfi az egyik ismerősétől kapott kölcsönbe kétmillió forintot, amiből vettek egy házat Nagydémen, majd tavaly augusztusban ide is költözött a család. Molnár Sándor úgy egyezett meg a hitelezőjével, hogy ledolgozza neki a tartozást. Külföldön vállalt munkát, és a ház felújításával is sok-sok terve volt.

Szabó Aliz gyermekeivel a nagydémi házuk udvarán. Újra kell tervezniük a családjuk jövőjét  Fotó: Polgár Tibor

- Sanyinak grafikus, dekoratőr a szakmája, de mivel Budapesten sem talált munkát a szakterületén, ezért például festést, burkolást, kőművesmunkákat is elvállalt - árulta el a Naplónak a nagydémi otthonukban Szabó Aliz. - Meg akartunk szabadulni a hiteltől, ezért is jöttünk Nagydémre. A párom idén január 22-én kiment dolgozni Frankfurtba. 28-án leesett a létráról három méter magasból és súlyos fejsérülést szenvedett. Életmentő műtétet hajtottak végre rajta Németországban, a feje jobb oldalán levették a koponyacsontját. Február 13-án mentőhelikopterrel hazahozták a győri kórházba, itt visszaültették az eltávolított koponyacsontot - elevenítette fel a történteket a fiatal családanya.

Fotó: Polgár Tibor

Miközben Sándor kálváriáját mesélte, többször is könny szökött a szemébe, azonban érezhető volt, hogy a szörnyű tragédia ellenére is igyekszik erős maradni. Mint mondta, a baleset következtében az életerős férfi rövid távú memóriája súlyosan megsérült, arra sem emlékezett, hogy családjával Nagydémre költöztek, sőt arra sem, hogy élete szerelme gyermeket hord a szíve alatt. Aztán márciusban megszületett a fiuk, Martin.

Fotó: Polgár Tibor

- Sanyit rehabilitációs kezelésre vitték Budapestre, aminek során nagyon sokat javult az állapota: beszélgetett, sétált. Az orvosok azt mondták, idővel visszatér majd a memóriája is. Ám sajnos elfertőződött a műtött koponyacsontja, amit újra le kellett venni, ezért a fővárosból visszahozták Győrbe. Miután ismét eltávolították a csontot, Sanyi öt hét alatt fokozatosan leépült, majd pedig május 4-én kómába esett, ami alatt a jobb agyféltekéje teljesen elsorvadt, míg a bal felén bevérzések keletkeztek. Az orvosok szerint jelenleg úgynevezett éber kómában van. Ha kérdezek tőle valamit, bólogat, de sokszor csak néz maga elé, nem reagál semmire - sóhajtott nagyot Aliz. Elcsukó hangon hozzátette, az orvosok semmi jót nem tudnak mondani, minimális rá az esély, hogy a családfő mostani vegetatív állapotában javulás következzen be. A győri kórház által kiállított zárójelentésben is az olvasható, hogy nincs remény a javulásra. Molnár Sándort július 7. óta a pápai Gróf Esterházy Kórház krónikus osztályán ápolják. Családja, köztük a még sosem látott öt hónapos fia Nagydémen a csodáért fohászkodik.

- Folyamatosan a jövőnkön járnak a gondolataim. Mi lesz a családunkkal? A házunkon lévő kölcsönt sehogy sem tudom fizetni. Hogyan tovább? Sanyit nem hagyhatom magára, de az állapota miatt nem is hozhatom haza. Később kapok a környéken munkát, vagy vissza kell költöznünk Budapestre? Ha itt, vidéken dolgozni kezdek, ki vigyáz majd Martinra? A fővárosban egyedül nem tudnék fenntartani egy albérletet, és ugye Sanyit sem hagyhatom itt. Tavaly nyáron úgy tűnt, egy új élet, egy tisztességes, boldog jövő vár ránk Nagydémen. Azonban a sors közbeszólt. Most attól félek, utcára kerülök két gyerekkel. A legnagyobb félelmem pedig az, hogy a gyerekeimmel is történik valami baj. Nem akarom, hogy őket is elvegye tőlem a sors! Ezért vagyok még talpon - fogalmazott Szabó Aliz.

A Napló adománygyűjtést indít a nehéz helyzetben lévő család megsegítésére. A jótékonysági akcióval a továbbiakban többször is foglalkozunk lapunkban, bemutatjuk, hogyan alakul a szerencsétlenül járt család sorsa, hogyan gyűlnek az adományok. A felajánlásokat az MKB Bank 10300002-10583135-49020126 számú számlájára lehet eljuttatni. A közlemény: adomány.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!