Hírek

2015.08.26. 14:35

Az utóbbi évek legnagyobb kábítószeres rajtaütése: 50 rendőr figyelte a vásárlókat, 25 személyt állítottak elő

Ajka - Az utóbbi évek legnagyobb kábítószeres nyomozását zárják le a napokban az Ajkai Rendőrkapitányság munkatársai. Négy gyanúsított ellen javasolnak vádemelést.

Penk Tímea

A bűnügyi osztály vezetője, Süveges Róbert rendőr őrnagy és Ferenczi Tímea rendőr főhadnagy arról számolt be, hogy az Országos Rendőrfőkapitányság által a lakosság szubjektív biztonságérzetének a növelése érdekében indított program részeként derült fény a bűncselekményre. Több rendőrt vezényeltek az utcákra, közterekre a közvetlen kapcsolattartás és a bizalom megszilárdítása érdekében.

- Lakossági jelzések alapján indult novemberben az eljárás. A szolgálatok ellátása során több kolléga kapott olyan információt a lakókörnyezetből, hogy az egyik társasházi lakásban sok idegen mozgolódik, és furcsán viselkednek - mondta Ferenczi Tímea. A nyomozók feltérképezték a környéket, majd egy akció során ellenőrizték a lakossági bejelentések hátterét.

Ferenczi Tímea rendőr főhadnagy ismertette az ügyet
Fotó: Penk Tímea

- A látókörünkbe került egy fiatalember, akiről azt feltételeztük, hogy kábítószer-terjesztéssel foglalkozik. Egy hétvégi napon, amikor nagyobb a fogyasztás, közel ötven rendőr részvételével figyeltük a vásárlókat, majd bementünk a lakásba - foglalta össze a rajtaütésszerű végrehajtást Süveges Róbert. Az árusító személyt és a vásárlókat is eljárás alá vonták. Azon a napon huszonöt személyt állítottak elő az Ajkai Rendőrkapitányságra a bűncselekménnyel összefüggésben.

- Ha valakinél felmerül a kábítószer-fogyasztás gyanúja, először kábítószer gyorstesztet végzünk. Ha ez pozitív értéket mutat, akkor vizelet mintavételre kerül sor, majd gyanúsítottként hallgatjuk ki az illetőt. Ezt követően a nyomozás során a vizelet vizsgálatára szakértőt rendelünk ki - ismertette a protokollt Ferenczi Tímea. Elmondta, hogy a novemberben indult eljárásban érintett személyek közül négy ember ellen folytatódott tovább a nyomozás.

Süveges Róbert rendőr őrnagya tíz hónapos nyomozáskörülményeit ismerteti

- Legtöbbször sem a fogyasztó, sem a terjesztő nem tudja, hogy mit kevertek az általa fogyasztott, illetve forgalmazott szerbe. Csak akkor mérik fel, hogy mekkora kockázatot vállaltak, amikor valaki rosszul lesz és kórházba kell szállítani. Olyan fogyasztóról is tudunk, akit pszichiátrián kezelnek - mondta Süveges Róbert. Az Ajkai Rendőrkapitányság a jelenlegi nyomozása során találkozott olyan termékkel, amely novemberben még új pszichoaktív anyagnak minősült, most azonban már kábítószerként tartják nyilván. Többféle anyagot foglaltak le a nyomozók, tablettákat, különböző növényi származékokat, amfetamint, metanfetamint és néhány gramm marihuánát.

- Legtöbb mennyiséget a „bionak” nevezett növényi származékból találtunk. Zsálya alapanyaghoz kevertek egy bizonyos vegyületet. Házilagosan előállott szerek ezek, és senki nem ismeri a hosszú távú hatásukat, ezért ennyire veszélyesek - hívta fel a figyelmet az őrnagy. A lefoglalt mennyiség is jelentősnek mondható, több mint ötszáz gramm fehér anyagot, 150 adagnak megfelelő növényi anyagmaradványt és 77 kapszulát találtak, valamint tűt, kémcsövet, szívószálat, tasakokat.

Fehér anyagot, kapszulát,bio növényi anyagmaradványokattaláltakFotó: Ajkai Rendőrkapitányság

Vádemelési javaslat előtt áll egy terjesztő, két fogyasztó és egy olyan személy, aki átadta társának az új pszichoaktív anyagot tartalmazó cigarettát.

- A fő gyanúsított a 41 éves B. A. ajkai lakos, akit őrizetbe vettünk, és kezdeményeztük az előzetes letartóztatását - mondta Ferenczi Tímea.

Az Ajkai Rendőrkapitányság munkatársai elmondták, hogy kiemelt figyelmet fordítanak a kábítószer terjesztésének és fogyasztásának a visszaszorítására. A megelőzést és a nyomozati munkát is fokozott odafigyeléssel végzik, a lakosság együttműködését, szubjektív biztonságérzetét fontosnak tartják.

Ha valakinek megváltozik a viselkedése, ingerlékeny, agresszív lesz, új, gyanús haverok bukkannak fel, eltűnik néhány érték otthonról vagy romlik az iskolai teljesítmény, ez mind gyanús jel lehet.

SZAKÉRTŐ

Kábítószer-háború

– A kábítószereknek minősülő anyagok tiltólistáját úgy kell elképzelni, hogy azon egy adott szer vegyi képlete is fel van tüntetve – mondta Futtató Norbert rendőr alezredes, a Veszprém Megyei Rendőrfőkapitányság bűnmegelőzési osztályának vezetője. – Az úgynevezett dizájnerdrogoknál pont az a lényeg, hogy ezeket a képleteket változtatják meg úgy, hogy azok már akár a legális kategóriába essenek, és mellette hasonló hatással bírjanak, mint a tiltólistán szereplő kábítószerek. Három-négy éve jelentek meg, és azóta egyre nagyobb teret hódítanak, olyannyira, hogy néhány klasszikus kábítószert fokozatosan ki is szorítanak a használatból. Hogy miért léphetnek ezek az anyagok a közismertebbek helyébe, abban közrejátszik a felhasználó gondolkodása és az anyagok intenzívebb hatása is. Jelentősen az amfetamin-, metamfetamin-származékok használatát befolyásolták, míg a marihuána már kevésbé érezte meg a dizájnerdrogok elterjedését. Aki a kábítószer-fogyasztás megelőzésével foglalkozik, nem hogy nem hagyhatja figyelmen kívül ezeket a dizájnerdrogokat, hanem szinte ezt kell az első helyre tenni, vagy legalábbis a klasszikus kábítószerekkel egy szinten kell kezelni. Ezek megfékezése nagyon nehéz feladat, és a megoldás nem csupán a rendőrség kezében van, hiszen ebben nem csak a tiltásnak kell szerepet játszania, vagyis a kínálat mellett a kereslet csökkentése is fő szempont kell hogy legyen a megelőzésben – tette hozzá Futtató Norbert.

/Heffler Péter/

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!