Hírek

2016.01.13. 14:07

Jönnek elő az úthibák

Megyei körkép – Eltűnt a jég és a hó az utakról, egyből látszik, hogy több helyen is hámosodik az aszfalt. A kátyúkat folyamatosan javítja a közútkezelő.

Tremmer Tamás

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. által Veszprém megyében kezelt országos közúthálózaton a burkolathibák nagyobb számban ott jelentkeznek, ahol inkább teljes körű felújításra lenne szükség. Szerencsére a teljes körű felújítások közül az utóbbi néhány évben jóval több megvalósult, mint az azt megelőző évtized során, azonban a lemaradás így is nagymértékű. A felújításra váró, elhasználódott, nem megfelelő teherbírású útszakaszokon a burkolathibák évről évre nagyobb számban keletkeznek, tájékoztatott Marczin Bence, Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője.

Jelezte, az idei tél eddig eltelt időszaka alatt az útburkolatok állapotromlása nem jelentős. A közutak állapotát (burkolat, jelzésrendszer, növényzet, hidak, vízelvezetés) a mérnökségek útellenőrei éves terv alapján, a közutak kategória és forgalomnagyság szerinti szolgáltatási osztályba sorolásának megfelelő gyakorisággal ellenőrzik. Ennek megfelelően a 8-as főút ellenőrzése naponta, a többi főúté kétnaponta, a főbb összekötő utaké hetente, a kis forgalmú mellékutaké kéthetente történik.

A keletkező balesetveszélyes burkolathibákat a lehető legrövidebb időn belül megjavítják. A téli időszakban a munkát előre betárolt zsákos, illetve ömlesztett hideg aszfaltkeverékkel végzik a teljes úthálózaton.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!