Hírek

2016.01.02. 09:58

Járőrtársat nevel magának - A bűnözők is jobban tartanak a kutyás rendőrtől

Sümeg – Sokan szeretik a kutyákat, de kevesen tudják, hogy nem csak kedvtelésből tarthatjuk őket. A kutya az egyetlen állat, amely önzetlenül szereti a gazdáját, sokkal jobban, mint saját magát – vallja Molnár Zoltán rendőr főtörzszászlós.

Penk Tímea

A Sümegi Rendőrőrsre néhány héttel ezelőtt érkezett a kétéves Astor, akit Molnár Zoltán képez járőrkutyává. Nemeshany, Káptalanfa, Bodorfa és Gyepűkaján körzeti megbízottja huszonöt éve dolgozik a rendőrségen, és öt éve elnöke a város polgárőr egyesületének.

– Nekem ez nemcsak a szakmán, hanem a hobbim és a hivatásom is. Nagyon szeretem a munkámat, és szívügyem a polgárőrség is, amely nagy segítséget jelent a rendőrségnek – mondja Molnár Zoltán. A fiatalember büszke arra, hogy 2013-ban az ország legbiztonságosabb településének nyilvánították Sümeget. Ezt tovább kívánja szilárdítani a rendőrkutyával.

Molnár Zoltán Astorral

– Sokan meglepődnek, hogy az eredeti szakmám szerint férfiszabó vagyok. Gyerekkoromban szívesen kézimunkáztam, ez befolyásolta a pályaválasztást. A kutyák iránti rajongásom már fiatal koromban elkezdődött, amikor kaptam egy német juhászt – meséli Zoltán, aki rövid ideig a sümegi ruhagyárban dolgozott, majd a határőrséghez vittek katonának. Amikor rendőröket toboroztak, a kutyás rendőri lehetőség felkeltette az érdeklődését. Elvégezte a szombathelyi rendőriskolát, majd a kutyás tanfolyamot.

– Két évig Budapest nyolcadik kerületében dolgoztam, majd a szintén sümegi párommal visszaköltözünk. Ukk körzeti megbízottjaként kutyát is kaptam, akit kiképeztem – mondja a főtörzszászlós. Roy-jal országos versenyeken ért el dobogós helyezéseket, egy iskolai betörésnél a padlásra menekült betörőket a kutya kapta el, míg a rendőri erősítés megérkezett.

– Sokan szeretik a kutyákat, de kevesen tudják, hogy nem csak kedvtelésből tarthatjuk őket. A kutya az szuper jó társ, az egyetlen állat, amely önzetlenül szereti a gazdáját, akit az élete kockáztatásával is megvéd – hangsúlyozta Zoltán. Roy megbetegedése után egy Black névre hallgató fekete német juhász volt a társa, aki jelenleg is a családdal él, már tizenhat éves.

Zoltán az élettársával három gyermeket nevel, akik húsz-, tizennyolc és kilencévesek. A családfő a feleségét hosszú és súlyos betegségben vesztette el két évvel ezelőtt. A gyerekek is rajonganak az állatokért, a legidősebb kutyaterápiás képesítést szerzett.

– A kutya mellett kialakult a lovak iránti szeretetünk is. Bár kezdetben féltem a lovaktól, a közel nyolcvantagú polgárőrségünk lovas szolgálatot is teljesít, ezért rászántam magam a lovaglásra. Két hónap alatt egy olyan bizalmi kapcsolat alakult ki a lóval, mint a kutyámmal – számol be Zoltán. Hozzáteszi, hogy életmentő eszközökkel felszerelt segédmotor-kerékpárjai is vannak a polgárőrségnek, és tíz társukat emelt szintén kiképezték. Egyikük egy 16 éves fiatal életét mentette meg néhány évvel ezelőtt.

– Astort, a hosszú szőrű német juhászt, december elején kaptam. Még igen játékos. A kiképzése során először igyekszem megadni neki azt, amit kölyökkorában megkaphatott. Az első negyedévben kell vizsgáztatnom, addig szolgálatba nem vihető – ismertette Molnár Zoltán, aki szerint Astorból kitűnő járőr lesz, de akár nyomkövetőnek is jó lenne. A főtörzszászlós szerint a bűnözők tartanak a kutyáktól, ezért jobban meggondolják cselekményüket, ha kutyás rendőr dolgozik a körzetben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!