Hírek

2016.12.05. 08:58

Ittasan vezetett, meghalt a barátja

Ittas fiatalok felváltva vezettek egy Opelt, amely végül irányíthatatlanná vált. Az egyik utas olyan súlyos sérülést szenvedett, hogy hónapokkal később meghalt.

Mátételki András

A gépkocsivezetőt jogerősen három év börtönre ítélték.

A halálos kimenetelű közúti baleset előzménye, hogy egy több tagú társaság együtt italozott 2014 május 30-án kora délutántól Veszprémben. Este fél 11-kor a 23 éves H. Dániel rábízta Opel Kadett Caravanját a 22 éves V. Krisztiánra, hogy vezesse haza a Dózsavárosból az Egyetem városrészbe, holott tudta, cimborája már annyit ivott, hogy alkalmatlan volt vezetésre. A kocsit végül egy harmadik személy, a szintén ittas, jogosítvánnyal nem rendelkező  P. Sz.-nek engedte át, aki előbb Gyulafirátótra hajtott, majd vissza a belvárosba. A fiatalnak tetszett, hogy végre kipróbálhatja az utót, ezért ralizni kezdett vele. Háromszor úgy megrángatta a kormányt, hogy a kocsi valaminek nekiütközött, a kerekei felemelkedtek az útról. Az Opel kis híján felborult. A hátsó ülésen helyet foglaló lány kétségbeesetten azt kiáltotta, hogy hagyja abba a szórakozást. Amikor Rátóton kiszálltak az autóból, a lány már annyira rosszul volt, hogy sírni kezdett, majd dühében felpofozta P. Sz.-t. Ő még vezetett volna, ám ekkor ráparancsolt az ittas V. Krisztián, üljön hátra, mert ő akar vezetni. A jobb első ülésen egyik barátjuk utazott.

A fehér Opel nagy erővel többször nekicsapódott a betonkerítésnek, az egyik utas hónapokkal később meghalt
Fotó: archív

Egyikük sem használta a biztonsági övet, így értek be május 31-én kora hajnalban Veszprémbe, ahol 50 helyett 86-92 kilométeres sebességgel haladtak. Az Opel többször letért a jobb oldali útpadkára, mire a vezető visszarántotta a volánt, ám az utolsó alkalommal a jármű irányíthatatlanná vált. A Tüzér és az Avar utca kereszteződésében a kocsi oldalról többször nekicsapódott egy ház betonkerítésének.

A kiérkező rendőrök észlelték a vezető ittasságát, ezért elvitték a kórházba: a vérkoncentrációja 1,59 gramm/liter ezrelék volt. A vádlottnak több helyen eltörött a csontja, de hat hét alatt felépült. A mellette ülő ismerőse megúszta a balesetet, sérülései nyolc napon belül gyógyultak. P. Sz.-nek viszont több helyen betört a koponyája, s egyéb sérüléseket is szenvedett. Három különböző kórházba kezelték - mindvégig mély kómában volt -, végül a zirci kórház krónikus osztályán hunyt el az év augusztus 24-én.

A Veszprémi Járásbíróság halált okozó ittas állapotban elkövetett járművezetés, jármű önkényes elvételének bűntettében és járművezetés tiltott átengedésének vétsége miatt V. Krisztiánt két év négy hónap szabadságvesztésre ítélte, amit a törvényszék három évre felemelt. A fiatalt négy évre eltiltották a vezetéstől.

A járművezetés tiltott átengedése vétsége miatt H. Dánielt 200 ezer forint  pénzbüntetéssel sújtották, amit helyben hagyott a másodfokú bíróság. Mindkettőjüket kötelezték fele-fele arányban, hogy fizessék meg 432 ezer forintos bűnügyi költséget.

A döntés jogerős.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!