Hírek

2017.07.31. 18:55

Hit és hűség jellemezte - Eltemették Szendi József nyugalmazott érseket

VESZPRÉM - Szendi József nyugalmazott veszprémi érsek földi maradványait hétfőn délelőtt ravatalozták fel a Szent Mihály-bazilikában, ahol papok, rokonság és hívek sokasága várta csendes imádságban. A közös rózsafüzér után az elhunyt főpásztor lelki üdvéért szentmisét mutattak be, főcelebránsa Erdő Péter bíboros volt.

Balla Emőke

Szendi József, a Veszprémi Egyházmegye századik püspöke és a Veszprémi Érsekség első érseke július 23-án, életének 96. évében halt meg. Erdő Péter bíboros a szentmisét együtt mutatta be a Szentszék képviselőjével, Alberto Bottari de Castello nunciussal, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tagjaival és a jelen lévő atyákkal, akik az ország egész területéről és a határokon túlról érkeztek. Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek hálát adott az isteni gondviselésnek azokért a kegyelmekért, amelyeket az ő papi és püspöki szolgálatán keresztül ajándékozott az egyháznak. Ferenc pápa üzenetét Alberto Bottari de Castello nuncius tolmácsolta.

Homíliájában Márfi Gyula érsek ismertette elődje több mint másfél évtizedes főpásztori munkáját, felsorolta az oktatási, kulturális és szociális intézményeket, melyek alapítása Szendi érsek nevéhez fűződik, aki több mint 32 évvel ezelőtt lett az egyházmegye főpásztora. Hit és hűség, ez jellemezte őt. Nagyon ragaszkodott papi és püspöki feladataihoz. Nagyon szeretett dolgozni, szenvedéllyel végezte a munkáját. Nyílt és őszinte ember volt. A nehéz időszakban is hűségesen szolgálta az egyházat, méltatta az érsek. Szendi József püspököt a bazilika kriptájában helyezték örök nyugalomra. A papság nevében Nagy Károly apát, kanonok, a bazilika plébánosa búcsúzott az elhunyt főpásztortól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!