Hírek

2017.05.01. 11:25

Fire Blade 2017: Helikopteres „dzsembori” Pápán

Öt nemzet, ötszáz fő, 14 helikopter részvételével ma kezdetét vette a Fire Blade 2017 elnevezésű helikopteres gyakorlat Pápán.

Balogh Ákos

Az Európai Védelmi Ügynökség (European Defence Agency – EDA) helikopteres kiképzőprogramjának keretében először rendeznek Magyarországon ilyen gyakorlatot, melyen egyébként az Európai Unió helikopteres erői, Ausztria, Belgium, Németország, Magyarország (mint befogadó nemzet) és Szlovénia vesz részt aktívan. A május 12-éig tartó kiképzési esemény nem csupán egy közös éleslövészetet jelent, hanem lehetőséget teremt a nemzetek pilótái számára, közös komplex légi műveletek végrehajtására egy valósághű és kihívásokkal teli környezetben.

Nemzetközi viszonylatokba tekintve viszont nem ez az első ilyen gyakorlat, az idei esemény immáron a 11. helikopteres „találkozó”, melynek most az MH Pápa Bázisrepülőtér ad otthon, és javarészt a bakonyi és környékbeli gyakorlótereken jelent megnövekvő légijármű forgalmat, legutóbb pedig Olaszországban rendezték meg.

Az eseményen résztvevő állomány, a hétfői munkaszüneti nap ellenére sem tétlenkedik, kora délelőtt Szücs Pál ezredes az MH légierő haderőnem megbízott főnöke és Gangler László ezredes a pápai alakulat parancsnoka köszöntötte a résztvevőket egy megnyitó ceremónia keretében, majd a nap során különböző eligazításokon vesznek részt a katonák, ahol egyeztetik a gyakorlat végrehajtásához szükséges információkat. Keddtől pedig megkezdik a repülések végrehajtását, egy úgynevezett szoktató repüléssel, amikor is 12 helikopter egyszerre emelkedik majd a levegőbe és járják be a gyakorlat helyszíneit.

Érdemes lesz tehát az elkövetkezendő hetekben az eget kémlelni, több olyan helikoptertípus is hazánkba érkezett, mely Európai szinten különlegességnek számít.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!