Hírek

2015.11.23. 17:46

Mit kell tennünk terrortámadás esetén?

Mit kell tennünk terrortámadás esetén? A Terror-elhárítási Központ (TEK) érdeklődésünkre közölte: bármilyen veszélyhelyzetben a 112-es segélyhívó számot kell hívni.

Munkatársainktól

Az Egységes Segélyhívó Rendszer (ESR) segítségével a bonyolult, sok embert érintő veszélyhelyzetekben vagy katasztrófák esetén akár mindhárom készenléti szerv diszpécsere közvetlen konferenciakapcsolásban tudja összehangolni irányítói tevékenységét – hangsúlyozta érdeklődésünkre a TEK. A központ társadalmi kapcsolatok osztálya közölte: veszélyhelyzetben a 112-es segélyhívó számot kell hívni, amely minden tagállamban egységes elvek alapján, a korszerű technológia alkalmazásával, ingyenesen biztosítja a kapcsolatfelvétel lehetőségét a segítséget nyújtó készenléti szervekkel.

Rácz Jenő, a Csolnoky Ferenc Kórház főigazgatója elmondta, az egészségügyi intézmények katasztrófavédelmi terveit időről időre aktualizálni kell. A tervek részletezik, milyen teendői vannak az egészségügyi ellátórendszernek, ha egy adott kórház ellátási területén következik be egy katasztrófa.

Ez a protokoll lépett életbe a vörösiszapömléskor, akkor negyvenöt perc elegendő volt, hogy a kórházban az előírások szerinti készültséget elérjék. Amennyiben a kórházban történik rendkívüli helyzet, arra is van protokoll, ám ilyen eddig nem történt, tette hozzá Rácz Jenő, a Csolnoky Ferenc Kórház főigazgatója.

A Magyar Honvédség fegyveres rendész járőrei folyamatos gyalogos és gépjárműves szolgálatot látnak el Veszprém kiemelt pontjain
Fotó: Péter Gergely

A MÁV Zrt. válságkezelési és válságkommunikációs utasítása tartalmazza a veszélyhelyzetek (például terrorcselemények) esetén követendő jelentési és eljárási rendet. A személyek eltávolítására vonatkozó szabályok minden esetben ugyanazok, csak az értesítendő hatóság (Rendőrség, Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság) lehet más, a veszélytől függően, tájékoztatott a vasúttársaság Kommunikációs Igazgatósága. Minden állomásnak van kiürítési terve, ennek alapja a tűzvédelmi terv. A nagyobb pályaudvarok katasztrófavédelmi tervvel rendelkeznek. Robbantással fenyegetés esetén a rendőrségi eljárás során tervszerűen ürítik ki a veszélyeztetett objektumot, a területet a kijáratokon célszerű elhagyni. A vonatforgalom esetleges leállításáról a rendőrség rendelkezik.

A vasútállomások védelmét a B szintű terrorfenyegetettség bevezetésével a rendvédelmi szervek biztosítják. Ezzel párhuzamosan a vasutasok figyelmét felhívták a körültekintő munkára, gyanús jelek, elhagyott csomagok esetén a haladéktalan bejelentésre A nemzetközi vonatokon is a rendvédelmi szervek erősítik meg az ellenőrzést és a kíséretet, ha indokolt.

Katonai rendész járőröket vezényeltek Várpalota főbb pontjainak, valamint a lőterek védelmére
Fotó: Szabó Péter Dániel

Az ÉNYKK Északnyugat-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. számára kiemelten fontos az utasok udvarias, biztonságos és kulturált kiszolgálása, több belső szabályzat is tartalmaz rendkívüli esetekre szóló előírásokat. Például robbantásos fenyegetés esetén a fenyegetést követően a fenyegetésben megjelölt területet, járművet a sofőr irányításával - a rendőrség megérkezéséig - ki kell üríteni, az utasokat, dolgozókat épülettől 100 méter távolságig, járműtől 200 méterig el kell terelni. Harmincméteres körzetben rádió, rádiótelefon vagy URH-készülék használatát meg kell akadályozni, mert távirányítással működésbe hozható a robbanószerkezet. A rendőrséget a bomba kutatása, hatástalanítása során a szükséges információkkal segíteni kell.

A járművön történő fenyegetés esetére is van protokoll: A fenyegetettség ismertté válásakor a jármű vezetőjének feladata a szükséges intézkedések megtétele: a jármű kiürítése, az utasok 200 méterre történő eltávolítása, a jármű közelében a közlekedés leállítása (segítők megbízásával), a rendőrség és a társaság értesítése. A járművön és annak 200 méteres körzetében a rendőrség kiérkezéséig a jármű vezetője tiltson meg minden cselekményt, amely a veszélyhelyzetet fokozhatja. A járművön utazók figyelmét fel kell hívni arra, hogy a rendőrség megérkezéséig a helyszínt ne hagyják el. A sofőr felhívása ellenére távozó személy(ek)ről a kiérkező rendőrt tájékoztatni kell. A rendkívüli események kezelésére az ÉNYKK állandó vezetői készenlétet tart fenn.

Az autóbusz-pályaudvarokon - Veszprém, Ajka, Pápa - térfigyelő kamerák működnek. A veszprémi és ajkai pályaudvaron őrző-védő szolgálat gondoskodik az utasok biztonságáról. A pályaudvarok nyitottak, bármerre elhagyhatók, a várótermekre készültek kiürítési számítások. Rendkívüli eseménykor az utazókat hangosbemondón tájékoztatják. Egyelőre nem indokolt a buszállomások védelmének megerősítése.

A párizsi terrortámadások másnapján a Magyar Honvédség is megerősítette a laktanyák és más katonai objektumok védelmét, szigorították a beléptetést is. Nemcsak a honvédségi létesítményeket őrzik azonban jobban, a katonák az ország több településén, így megyénkben Pápán, Várpalotán és Veszprémben is fegyveres járőrszolgálatot látnak el. Péter Gergely hadnagy, az MH 54. Veszprém Radarezred kommunikációs tisztje lapunkkal közölte, a város kiemelt pontjain, fő közlekedési csomópontjain s tömegeket vonzó helyszínein tűnnek fel a katonai rendészek, szolgálatukat a fegyverhasználat általános szabályai mellett látják el.

" Katonai gépjárműveket ellenőrizhetnek, és intézkedési jogkörrel rendelkeznek más katonákkal, vagyis katonai egyenruhás személyekkel szemben. A katonai rendész nem rendőr, de erőszakos cselekmény esetén közbeléphet, ha a magyar emberek biztonsága forog kockán" - nyilatkozta a napokban Benkő Tibor vezérezredes, honvéd vezérkari főnök a Magyar Időknek. Az ügyben szerettünk volna részletes információt kérni a Honvédelmi Minisztériumtól is, ám a tárca sajtóosztálya többszöri megkeresésre sem válaszolt kérdéseinkre.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!