Hírek

2016.01.27. 15:05

Fogház halálos balesetért – A sofőr testvére halt meg az autóban

Veszprém – Két év és négy hónap fogházbüntetésre ítélte Bótor Szabolcs tanácsvezető bíró B. D.-t szerdán a Veszprémi Törvényszéken. A férfit halálos közúti baleset gondatlan okozásával vádolta a főügyészség.

Kovács Erika

– Nehéz így élni, hogy a testvérem halt meg az autóban, amit én vezettem, nagyon megbántam, hogy útnak indultam – ezt mondta megtörten a vádlott az utolsó szó jogán a bíróságon.

A vád szerint a férfi 2013 decemberében vezetői engedély és jártasság nélkül közlekedett Nemesszalók felől Pápa irányába egy Daewoo típusú gépkocsival. A járműben vele együtt két kiskorú utazott még. A vád szerint a sofőr nem az útviszonyoknak megfelelő sebességgel ment, kisodródott, az autó felborult, és egy vízelvezető árokban fának ütközve állt meg. Az egyik kiskorú, B. Sz. közben kiesett  a járműből, és olyan súlyos sérülést szenvedett, hogy a kórházban nemsokára meghalt. Az autóban utazó másik kiskorú sérülése nyolc napon beül gyógyult meg.

 

Bótor Szabolcs tanácsvezető bíró kihirdeti az ítéletet, mellette Tóth Györgyi (balról) és Laczkó Henriett törvényszéki bírák

Az első fokon eljárt Pápai Járásbíróság a vádlottat halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétségében mondta ki bűnösnek, ezért őt halmazati büntetésül – a korábban próbára bocsátással végződött, társtettesként elkövetett lopás bűntette miatt  is – három év börtönben végrehajtandó szabadságvesztésre ítélte, és öt évre eltiltotta a járművezetéstől, továbbá kötelezte a bűnügyi költség megfizetésére. Az ítélet ellen az ügyész a vádlott javára enyhítésért fellebbezett, vádlott és védője viszont azt tudomásul vették.

Ezt az ítéletet változtatta meg szerdán a Veszprémi Törvényszék oly módon, hogy ítéletében a vádlott korábbi bűncselekményét különválasztotta, mert amiatt már kiszabott rá büntetést a Pápai Járásbíróság.

A másodfokú ítélet után Keszthelyi Kálmán, a vádlott védőügyvédje kérdésünkre elmondta, üdvözli az ítéletet. Hozzátette, a korábbi eljárásban nem ő képviselte a vádlottat.

Keszthelyi Kálmán, a vádlott védőügyvédje üdvözölte az ítéletet

Orbán Attila Levente, a vádlott testvére érdeklődésükre felidézte, azon a végzetes napon ők hárman, testvérek ültek az autóban. A fiatalember úgy emlékszik, az útviszonyoknak megfelelő sebességgel mentek, de az út nagyon rossz minőségű volt és csúszós is, szerinte emiatt történhetett a tragédia. Mint mondta, családjuk élete azóta kettétört, édesanyjuk belebetegedett a történtekbe. Hozzátette, a büntetés enyhítésének örülnek.

Oláh Attila Levente, a vádlott testvére: Kettétört az életünk

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!