Hírek

2017.03.22. 14:51

Ezt (v)eszi a gyerek a büfében

Pápa - A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége javaslatot tett közzé az ideális iskolai büfékínálatra. Megnéztük, hogy az elképzelés mennyire találkozik a valósággal, mit vásárolhatnak a serdülők a középiskolai büfékben.

Laskovics Márió

Gyakran hangzik el este a családokban az a kérdés, hogy mi volt a suliban, mit ettél ma egész nap. A gyermekek, serdülők jellemzően öt-nyolc órát töltenek az iskolában, majd sokan mennek tovább különórákra, edzésekre és csak későn érnek haza. Sokszor a napi javasolt öt étkezésből – reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora – minimum hármat, de olykor négyet is az iskolában vagy az otthonuktól távol fogyasztanak el. Ezért nagyon nem mindegy, hogy milyen elérhető kínálattal találkoznak a gyerekek, mit pakolnak nekik a szülők és mit vesznek meg ők maguk az iskolában vagy annak környékén - olvasható a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége büfékínálatra tett javaslatában.

Az összeállítás a következő folyadékokat tartalmazza: ásványvíz, tej, hozzáadott cukrot nem tartalmazó tejes italok, száz százalékos gyümölcslé, frissen facsart narancs- vagy almalé, filteres gyümölcstea, zöld tea, frissen készült gyümölcs és zöldség smoothie kevés cukorral vagy mézzel. A szendvicsek készüljenek teljes kiőrlésű vagy magos pékáruból, tortilla lapból sovány felvágottal, zsírszegény sajttal, zöldséggel, például paradicsommal, rukkolával vagy madársalátával, tonhallal, főtt tojással megtöltve.

Egy zöldséges smoothie

Ajánlásuk alapján salátákat is kínálhatnának a büfék: caprese saláta bazsalikommal, tonhalsaláta olívabogyóval, citromos, kapros öntettel, vagy Cézár saláta kefires öntettel, mindkét utóbbi pirított teljes őrlésű kenyérkockákkal. Egyéb harapnivalókat is javasolnak: gyümölcspohár méz nélkül, natúr zabpehely natúr joghurttal rétegezve, kevés gyümölcsöntettel, sótlan magmixek (diákcsemege, sótlan földimogyoró), alma- és zöldségchipsek, banánchips, natúr croissant. Délutánonként a kínálat bővíthető lehetne joghurtos, tejes, túrós, gyümölcsös desszertekkel.

Ilyen egy caprese saláta

A valóság nem ezt az ideális kínálatot tükrözi. Mint az élet más területein, a sulibüfék esetében is a kereslet határozza meg a kínálatot. Pápán egyik általános iskolában sem üzemel büfé, így két középiskolai büfést kérdeztünk meg tapasztalataikról.

Sikos Rezső három középiskolai büfét üzemeltet, s részmunkaidőben dolgozik a Batthyány Lajos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskoláéban, összesen huszonegy éve foglalkozik ezzel. Elmondása szerint a legkelendőbb árucikk a saját készítésű kimért tea. A diákok az ételek közül a szendvicseket nagyon szeretik, ezekbe mindig kerül zöldség a felvágott, a sovány margarin, és a trappista sajt mellé. Többfajta felvágottal és zsemlével készülnek, van gépsonkás, szalámis, főtt füstölt tarjás, mind jó minőségű, válogatott húsáru. Lehet kapni teljes kiőrlésű Graham-bagettes szendvicset is, dupla feltéttel.

Sikos Rezső büféüzemeltető épp egy pohárral ad el a tanulók körében népszerű kimért teából

Mint mondta, melegszendvicset, illetve marhahúsos mirelit pogácsát és vecsési káposztát tartalmazó hamburgert is kínálnak. Különböző édességek, cukros üdítők, többfajta müzliszeletek kaphatóak. Kiemelte, a kereslet diktál. Mindhárom büféjében azonos kínálattal dolgoznak, s egyikben sem tudnak speciális élelmiszert biztosítani a laktózérzékenyek számára.

Főleg az első és a második szünetben rohanják le jobban a büfét

- Nem is tudnánk olyan szinten figyelni erre, mint a szülő vagy a család. Tejtermékeket, többek között kakaóitalt, natúr és gyümölcsjoghurtot csak régebben árultunk, de még a túró rudi is rajtunk maradt – fűzte hozzá a tejtermékek kínálatból való száműzéséről. Hozzátette, mindhárom iskolai büfé körül van véve boltokkal, így nagyobb a választék a fiataloknak, ahol a náluk nem kapható energiaitalokat beszerezhetik, sajnos. A büfé a korábbi szünetekben a legforgalmasabb, a diákok egy része többször is visszatér egy nap, péntekenként visszaesik a forgalom.

Sikos Rezső és munkatársa, Vargáné Döbrönte Katalin együttes erővel szolgálta ki a szomjas és éhes nebulókat

Takácsné Berecz Éva, a Petőfi Sándor Gimnázium büfése hasonlókról számolt be, valamint szintén huszonegy éve van a szakmában. Kínálatában az édességek, cukros italok mellett megtalálható többfajta pékáru (teljes kiőrlésű is), melegszendvics és pizza, illetve tea, kakaó, gyümölcsjoghurt. Közkedveltek a zacskós croissant-ok, a különféle teák, tea üdítők, és a száz százalékos gyümölcsitalok is. Bevezette a tej-, és a teljes kiőrlésű termékeket, de nem nagyon fogynak. Elmondása szerint a diákok csupán ideig-óráig, esetleg egy-egy egészséges táplálkozásról szóló előadás után kattannak rá az egészségesebb ételekre.

Takácsné Berecz Éva mindig kedvesen szolgálja ki a diákokat. A Petőfi Sándor Gimnázium büfése egészséges termékeket is kínál, kezében tejszelet és teljes kiőrlésű keksz

- Nincs igényük rá. Próbálkoztam gyümölccsel is, két napig volt szenzáció, három hónap után abbahagytam. A gyümölcsjoghurtot két hete már nem rendelem, mert a gyerekek leszoktak róla. Úgy táplálkoznak, ahogy otthon megszokták. Nem a büfés eteti őket tizennégy éven keresztül. Ha a büfében valami kívánt, egészségtelen élelmiszer nem kapható, kimennek, és megveszik a boltban. Hogyha energiaitalt látok valamelyik diáknál, mindig megjegyzem neki, ez nem az én büfémből való – mondta el a diákság körében népszerű büfés.

Véleménye alapján nem a gyerekek táplálkozásával van probléma, hanem a telefonmániájukkal, valamint azzal, hogy nem mozognak eleget. Úgy veszi észre, igénylik, hogy elbeszélgessenek velük. S mivel ő cserfes, szereti a gyerekeket és mindenkihez van egy-két kedves szava, ezért a forgalma ezen is múlik. Ami nála szintén a nap elején nagyobb, de lyukas órákban is látogatják a tágas büfét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!