Hírek

2015.07.07. 07:53

Ezt jobb elkerülni! - Megyénkben is megjelent a kaukázusi medvetalp

Megyénkben is megjelent a súlyos égési tüneteket okozó hatalmas gyomnövény, a kaukázusi medvetalp. Egyelőre kirándulók által kedvelt Zirc környékén és a Cuha patak völgyében találkoztak vele.

Tremmer Tamás

Hazánkban és immár megyénkben is elkezdett terjedni a hatalmas gyomnövény, a kaukázusi medvetalp. A zellerfélék (Apiaceae) családjába tartozó növény hatalmas fehér ernyővirágzatáról is felismerhető. Nem honos Magyarországon, a Nyugat-Kaukázusból származó faj évelő dísznövényként került Európába, az 1950-es évektől kezdve terjed, de hazánkban csak néhány éve jelent meg vadon, eleinte foltokban. A növény hatalmas mennyiségű furanokumarint termel és halmoz fel, ezért az érintése is mérgező, égést, súlyosabb esetben akár vakságot okozhat.

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági, Növény-és Talajvédelmi Főosztályának munkatársai a közelmúltban végeztek felderítést Veszprém megyében, ennek során összesen 94 tő kaukázusi medvetalpat (Heracleum mantegazzianum) találtak. Felméréseik alapján ezek környékén és a Cuha patak völgyében fordultak elő.

Kaukázusi medvetalp Fotó: Doma Csaba

A növények különböző fenológiai állapotban voltak. A tőlevélrózsás (30-120 centiméter) nagyságú egyedek mellett előfordultak virágzás elején lévő példányok is kettő métert meghaladó magassággal.

Terjedésének megakadályozása, a populációk felszámolása szükségszerű és emberi egészséget veszélyeztető mivolta miatt a földhasználónak kötelezettsége, közölte a kormányhivatal. Védekezés során a gyomnövény egyedeit még a növekedésük kezdeti szakaszában, gyökerestől ki kell vágni a talajból. Ezt több éven keresztül, folyamatosan kell végezni, míg az adott területről maradéktalanul ki nem irtották. Vegyszeres védekezés esetén az általánosan használt, szabadforgalmú, glifozát hatóanyagú gyomirtó szerekkel érhetünk el jó gyomirtó hatást.

Megyénkben megtelepedésének kezdeti szakaszában, jól körülhatárolható területen található, emiatt abban bízhatunk, hogy több éven keresztül végzett szisztematikus védekezéssel felszámolhatjuk a populációt. Ehhez azonban a maghozást minden évben teljes mértékben meg kell akadályozni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!