Hírek

2017.08.14. 09:09

Érezd jól magad a saját falud hétvégéjén – Savanyó Jóska-napokat tartottak Tótvázsonyban

A legfontosabb a rendezvénnyel kapcsolatban, hogy tényleg a tótvázsonyiaknak szól. Legyen nekik sörpad, legyen elég szék, férjenek oda a gyerekek a játékokhoz és ne kelljen egy órát sorban állni az ételért, a sörért – mondta Szendrei Szilárd.

Molnár Sándor

A településen 17 éve rendezik meg a Savanyó Jóska Napokat, amely tulajdonképpen a Falunap. A kezdetektől a fiatalok kezdték el szervezni és azóta is az ifjúsági szervezet koordinálja.

Az Őszidő Nyugdíjas Klub tagjai vidám, humoros jeleneteket, nyugdíjas életképeket adtak elő a rendezvénysátorban
Fotó: a szerző

– A fő célja az, hogy a falu lakóinak egy családias és sokszínű programsorozatot állítsunk össze, ami csütörtök-péntek-szombaton valósul meg. A szervezésben az egyesület mellett nagyon sok civil szervezet részt vesz. Ez abban is megnyilvánul, hogy a csütörtöki napon valamelyik egyház templomában tartunk koncertet. A pénteki napot a Tótvázsonyért Alapítvány szervezi a tónál, ahol ők alakítottak ki parkot és ebben a Nefelejcs Alapítvány is aktívan részt vesz. A szombati napon főként az ifjúsági egyesület által megszabott programsorozat valósul meg, de a nyugdíjasok idén is nagyon sok vendéget fogadtak erre a napra és külön sütöttek-főztek. A tűzoltók bemutatót tartottak és a többi civil szervezet is aktívan jelen van – nyilatkozta Szendrei Szilárd a Tótvázsonyi Ifjúsági Egyesület elnöke.

A szombati nap az igazi Falunap, ami sporttal, családi-, gyerek- és kézműves programokkal, vásárral, egy nagy ebéddel, kulturális programokkal telik, este pedig utcabállal zárul. A rendezvény fő támogatója a Tótvázsonyi Önkormányzat, de a helyi cégek is hozzájárulnak a rendezvény sikeréhez, amelyhez a falu lakói nagyon sokat tesznek hozzá önkéntes munkával.

Évek óta tartanak a Falunapon betyár ötpróbát a gyerekeknek, ezzel is a betyáros szálat szeretnék erősíteni a rendezvényen. Egy németbányai hagyományőrző segítségével, betyáros feladatokat kell a program során a gyerekeknek megoldaniuk.

 

A szombati napon 400 adag pincepörköltet is főztek és vendégül látták a falu lakosságát. Készült az ételhez 50 darab gulyástál is, ha valaki nem műanyag tányérból szerette volna megenni az ételt, akkor vásárolhatott belőle és pillanatok alatt el is fogytak a Tótvázsony feliratos tálak. A főzőverseny győztesei, a tűzoltók is kaptak belőle a „Savanyó Jóska főszakácsa" cím és a fél liter pálinka mellé.

Kuriózum a rendezvényen, hogy a holland- magyar civil szervezet, a Janka-tanya elhívja holland barátait, akik magyar nótákat játszanak. Az ötfős zenekar kiáll a tömegbe és egész nap zenél a sokadalomnak. Ők ingyen vállalják az utazást és a fellépést, a helyiek pedig cserébe vendégül látják a csapatot.

– A legfontosabb a rendezvénnyel kapcsolatban, hogy tényleg a tótvázsonyiaknak szól. Ez nem azt jelenti, hogy nem akarunk senki mást itt látni, hanem, hogy nem cél, hogy megtöltsük ezt a teret még plusz 300 emberrel más falvakból. Ezért nincs öt sztárvendég, hogy ne hívjuk ide az összes falut, hanem a helyeik itthon érezhessék magukat. Legyen nekik sörpad, legyen elég szék, odaférjenek a gyerekek a játékokhoz és ne kelljen egy órát sorban állni az ételért, a sörért – mondta el befejezésül Szendrei Szilárd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!