Hírek

2016.10.22. 15:38

Emlékszüret Badacsonyban

Badacsonytomaj – Szürettel emlékeztek Nagy Imre mártír miniszterelnökre, aki hatvan éve a forradalom előtti napot Badacsonyban töltötte.

Marton Attila

Nagy Imre 1956 nyarán járt először Badacsonyban, akkor megígérte a helyi gazdáknak, ősszel visszatér, és részt vesz a szüreten. Október 22-én így is tett, a történelem azonban közbeszólt, és este már Budapestre kellett indulnia. Az egykori Zabó-birtokon évek óta hagyomány, hogy az 1956 októberét emlékszürettel idézik fel.
Kiss Eliza, ifj. Sipos Balázs Tihamér és id. Sipos Balázs Tihamér - az egykori Zabó-birtok egyik örököse - dolgozzák fel a szőlőt
Kiss Eliza, a Földművelésügyi Minisztérium borágazati feladatokért felelős miniszteri biztos beszédében hangsúlyozta, 1956 őszén egységes volt az ország abban a kérdésben, hogy véget kell vetni a kommunista diktatúrának és a szovjet megszállásnak. Hozzátette, ezért vállalt miniszterelnökséget Nagy Imre és fogtak fegyvert a pesti srácok. A forradalom napjaiban történelmet írt a miniszterelnök és a kormány, a munkástanácsok tagjai és az utcára vonuló diákok is. Az utókor feladata, hogy megemlékezzen azokról, akik karrierjüket vagy akár életüket áldozták egy független, demokratikus Magyarországért.
Kalászné Enyedi Krisztina (középen), Kalász Anikó és Nóra
Bagdy Gábor, Budapest főpolgármester-helyettese kiemelte, 1956 nem csak a szabadságért folytatott harc volt, hanem a nemzeti összetartozás érzése is kísérte a forradalom napjait.
Kiss Eliza miniszteri biztos az ünnepséget követő szüreten
Fotó: Marton Attila
A megemlékezésen közreműködött Antal Vivien és Fekete Júlia, a Tatay Sándor Általános Iskola tanulói. Az ünnepséget koszorúzás zárta, majd a résztvevők, ahogy hatvan évvel ezelőtt a helyiek és Nagy Imre, a tőkéken hagyott olaszrizlinget szüretelték le.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!