Hírek

2015.04.24. 16:34

Emlékezetes állomás a ballagás - Útravalót is adnak a diákévek

A középiskolai ballagások a fiatalok felnőttkorának egyik első állomását is jelentik. Az ünnepséget ehhez mérten tisztelik meg diákok, pedagógusok, családtagok.

Munkatársainktól

Bár ma már elterjedt szokás a ballagást követően étteremben ebédelni a családtagokkal, még mindig sokan meghittebbnek érzik, ha otthon láthatják vendégül a rokonságot. Természetesen az anyagiak is határt szabnak, egy családi körben elköltött ebéd otthon akár tízezer forintból is kihozható. Hiszen a ballagás körüli költségek amúgy is magasak, tekintve például az egyenruhát, tabló készítést, virág és ajándék vásárlást. Utóbbinak a költsége szintén változó. Vannak, akik egy könyvvel lepik meg a búcsúzó diákot, mások ékszert vásárolnak, de olyan diák is akad, aki gépkocsit kap ajándékba.

Megyénk középiskoláiban szinte mindenhol április 30-án és május 1-jén tartják a ballagást. A legtöbb diákot, száznyolcvanat a tapolcai Széchenyi szakképző iskola búcsúztatja, míg Veszprémben a legtöbb végzős az Ipari Szakközépiskola és Gimnáziumban van, száznegyvenöt diákkal. A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ veszprémi tankerületének adatai szerint összesen négyszázkilenc gimnazista, kétszázharmincegy szakközépiskolás és százharminchét szakiskolás diák ballag Veszprémben, a megye gimnáziumai ezerkétszáz, szakközépiskolái ötszázkilencvenhárom, szakiskolái pedig háromszáztizenkilenc tanulót búcsúztatnak.

A tapolcai végzősök május elsején vesznek búcsút iskolájuktól a Fő téren, ott kapnak útravalót a polgármestertől. A Batsányi gimnáziumban két osztály 57 diákja ballag idén, a hagyományos viselet a lányoknál matrózblúz és szoknya, a fiúk öltönyben lesznek. A tanulók a ballagás előtti napon a temetőben Batsányi sírjánál emlékeznek, a tóparton pedig megkoszorúzzák a költő szobrát. A Széchenyi szakképzőben hat osztály 152 tanulója búcsúzik az intézménytől. A diákok részben erre az alkalomra készíttetett ruhában, részben hagyományos ünneplőben lesznek, de mindannyian az iskola nyakkendőjét viselik. A Szász Márton szakiskola pék, kerti munkás és számítógépes adatrögzítő diákjai közül 14-en ballagnak. A klasszikus ünnepi viselethez a lányok egyforma sálat, a fiúk egyforma nyakkendőt vesznek fel. A sümegi Kisfaludy gimnáziumtól két osztály 48 tanulója köszön el 30-án. A diákok az alkalomra készíttetett öltözetben ballagnak.

Fotó: Penovác Károly

Az ajkai Molnár Gábor iskola szakiskolásai április 30-án vesznek búcsút az intézménytől. Egy osztály tíz tanulója készül a vizsgákra. Egy diák már a második szakmáját szerzi meg, a többiek első szakképzésüket fejezik be, ők, ha akarnak, szeptembertől újabb szakmával folytathatják. A Szent-Györgyi iskolában hét osztály tanulói készülnek az érettségi, illetve a szakmai vizsgákra. A ballagást május elsején tartják. Három szak-középiskolai és négy szakiskolai osztály ballag, a végzősök közül sokan szeptembertől visszatérnek, vagy OKJ-s, vagy újabb nappali képzésre. A Bercsényi középiskola diákjai április 30-án ballagnak. A hat végzős osztály közül egynek a tanulói érettségiznek, ők szakmájuk megszerzését követően két évig készültek a megmérettetésre, a többi diák szakmai vizsgát tesz.

A Bródy gimnázium 88 tanulója vesz ünnepélyesen búcsút a középiskolás évektől május elsején, A hat évfolyamos osztályban huszonöten, a két négy évfolyamosban ösz-szesen 63 gimnazista kezdi meg az érettségit. Többségük felsőoktatási intézményben folytatná a tanulmányait. A Bánki iskolában 98 diák készül diákévei legjelentősebb fordulópontjára. A május elsejei ünnepségen három érettségiző és két szakvizsgát tevő osztálytól köszönnek el tanáraik és társaik. Érettségi vizsgát 54 diák tesz. A Fekete Vörösmarty iskolában május 1-jén tartják az ünnepséget.

A füredi Lóczy gimnázium és szakközépiskola április 30-án tartja ballagási ünnepélyét. Három osztály, 98 tanuló ballag, a hagyományokhoz híven a diákok az iskolától a fúvószenekar kíséretével a Kisfaludy színpadig vonulnak, ahol díjakat adnak át. A Szent Benedek gimnázium és szakképző iskola április 30-án tartja hagyományos ballagási ünnepségét az iskolában. Négy végzős osztály, összesen 91 diák búcsúzik az intézménytől. Aki jó eredményt ért el szakmai versenyen, jó gyakorlati munkát végzett vagy jól tanult, elismerő ajándékot vihet haza.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!