Hírek

2015.05.02. 09:48

Porvai faluriport: összetartó közösség a sváb zsáktelepülés

Porva - Reális fejlesztésekkel teszik élhetővé a települést, a helyieket ingatlan jellegű adóval nem terhelik.

Kutasi Zsófia

Porva mindössze ötszáz lelket számláló sváb zsáktelepülés a Kőris-hegy lábánál. Veinperlné Kovács Andrea polgármester szerint vannak, akik ezeket az adottságokat hátrányként értékelnék, azonban az önkormányzat mindebből előnyt kovácsol; a kis falusi rendezvényeket részesítik előnyben és kisebb léptékű, de elérhető fejlesztésekben gondolkoznak.

Mindennek eredményeként összetartó a közösség, nem jellemző az elöregedés vagy az elvándorlás, kevés az üresen álló, eladó ingatlan, a halálozások és a születések arányai is kedvezőek. Az intézményrendszer biztos alapokon nyugszik, az általános iskola és az óvoda is jól kihasznált.

Minden középületet felújítottak, a tavaly megnyílt többfunkciós közösségi teret Kovács Zoltán területi igazgatásért felelős államtitkár, a térség országgyűlési képviselője adta át (Fotó: Penovác Károly)

- A harmadik ciklusban dolgozunk együtt a képviselő testülettel és ugyanaz most is a koncepciónk, mint a kezdetekben. Olyan álmokat igyekszünk megvalósítani, amelyek az ötszáz lelkes Porva méretű település számára elérhetőek. Sem irreális, sem elérhetetlen célokat nem tűzünk ki - fogalmazott Veinperlné Kovács Andrea.

A beruházások és a fejlesztések is ennek a jegyében zajlottak az elmúlt nyolc év során, melyeket az önerőn felül pályázati forrásból valósítottak meg. - Igazi kis bakonyi település arculatát igyekszünk egységesen megőrizni, kialakítani - hangsúlyozta a polgármester. Minden középületet felújítottak, a legjelentősebb ezek közül a tavaly megnyílt többfunkciós közösségi tér. Szintén jelentős beruházás volt 2009-ben a Porvai Nefelejcs Német Nemzetiségi Óvoda kialakítása.

- Az egycsoportos német nemzetiségi intézmény a település büszkesége, a gyerekek minden rendezvényen színesítik a programokat, hangsúlyozta a polgármester. A huszonnégy gyermekkel működő intézmény fenntartásához az önkormányzatnak nem kell saját forrást hozzátennie. Az óvoda a szülőknek is nagy segítség, akik biztosak lehetnek abban, hogy gyermekeik minőségi nevelést kapnak. A kicsik a foglalkozásokon észrevétlenül tanulják meg a német szavakat, kifejezéseket. Emellett minden ünnepen részt vesznek, úszni tanulnak és ismerkednek a hagyományokkal.

- Igyekszünk minél több programmal színesíteni a falu és az óvoda életét is, többek között farsangi bállal, anyák napjával, évzáró műsorral, emellett nemzetiségi napot és tánctábort is szervezünk, a gyerekek úszás oktatásra járnak és bábszínházi előadásokon vesznek részt - tudtuk meg Brindzák Adrienn intézményvezetőtől. A német nemzetiségi általános iskolával is együttműködnek; az alsó tagozatosok az óvodai táncoktatásokon is részt vehetnek. Brindzák Adrienn nyolc éve él Porván. Az a tapasztalata, hogy a közösség nagy része szívesen tesz a faluért és örül a fejlesztéseknek.

Kovács Sándor és Horváth Éva legfiatalabb gyermeke szintén a helyi óvodába jár. A szülőknek nagyon jók a tapasztalataik, mint mondták az intézmény kiválóan felszerelt, a programok pedig színvonalasak

Így van ezzel Kovács Sándor és Horváth Éva is. Négy gyermekük közül a legfiatalabb szintén a helyi óvodába jár. A szülőknek nagyon jók a tapasztalataik, mint mondták az intézmény kiválóan felszerelt, a képzésnek is köszönhetően pedig a gyermek fejlődése látványos. Horváth Éva a szülői munkaközösség tagja, elmondta színvonalasak a programok, az egyik nagy kedvenc a falunap. A párjával szívesen segítenek a rendezvényeken, műsorokon, amelyek jó hangulatban telnek, összetartó a közösség. Öt éve élnek Porván, nem volt gondjuk a beilleszkedéssel, mivel nagyon befogadóak a helyiek.

A hagyományos ünnepek, remek alkalmak arra, hogy a porvaiak találkoznak egymással. A falunap az egyik ilyen kiemelt esemény, amely igazi falusi hangulat jegyében telik. A polgármester kiemelte, az önkormányzat a helyi civil szervezetekkel, többek között a Pro Porva Alapítvánnyal, a Barátság Klubbal, a német nemzetiségi önkormányzattal is szoros együttműködésben dolgozik. Büszkék arra is, hogy a helyieket ingatlan jellegű adóval nem terhelik. A lakásfenntartási támogatások igénylése is mutatja azt, hogy szükség van az intézkedésre, ezért az önkormányzat megkíméli a lakosokat a plusz kiadásoktól.

Porva közel ezer éves település, amely nagy része műemléki védettség alatt áll, többek között bronzkori lelőhelyek találhatóak a község környezetében. Az önkormányzat továbbra is a részben a pályázatokra építve folytatja a lehetséges fejlesztések folytatását. Idén a közösségi tér berendezésének megvásárlásához pályáznak. Emellett tervezik annak a tónak a helyreállítását, melyet egykor a pálos rend tagjai hasznosítottak többek között halgazdálkodásra és vízimalmok működtetésére. Ezzel kapcsolatban már készülnek az előzetes tanulmányok és tervek. A napokban az egyik nyertes pályázat eredményeként Porva gazdagodott egy traktorral és két fűkaszával, amely a parlagfű irtásában lesz nagy segítségükre.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!