Hírek

2017.04.03. 19:55

Méltó emléket állítanak az elhunyt katonáknak Balatonalmádiban

Balatonalmádi - Két balatoni helikopterkatasztrófa áldozatainak állít emléket az Ég Katonái Hagyományőrző Egyesület Balatonalmádiban.

Balogh Ákos

A több mint 40 évvel ezelőtti balatoni helikopterkatasztrófákban elhunytak emlékére szeretne Az Ég Katonái Hagyományőrző Egyesület emlékművet állítani Balatonalmádiban, ennek érdekében pozitív közgyűlési határozatot követően megállapodást kötöttek a város polgármesteri hivatalával, és már a helyszínt is kiválasztották.

1974. május 30-án, majd 1976. január 22-én is veszteséget szenvedett az akkor még működő MN 87. Szállítóhelikopter Ezred (később Bakony Harcihelikopter Ezred), a két baleset során egy-egy Mi-8-as szállítóhelikopter és személyzete veszett oda, összesen nyolcan - meséli a Napló érdeklődésére Simon Róbert, az egyesület elnökségi tagja.

Simon Róbert (jobbra) az egyeztetést követően köszöni meg Czenczik Istvánnak az eddigi sikeres munkát az emlékmű leendő helyén Fotó: Balogh Ákos

Azt, hogy az emlékmű miként fog kinézni, egyelőre nem áruljuk el, az önkormányzat látta a látványterveket, jóvá is hagyták, de az alkotást az augusztusi átadón az elhunytak hozzátartozói leplezik majd le - mondta Czenczik István, az emlékmű tervezője, az egyesület titkára.

Simon Róbert elárulta azt is, mindössze két hét alatt sikerült felkutatniuk a nyolc elhunyt, Serfőző István hadnagy, Laboda Ferenc főhadnagy, Bozsaki Benő hadnagy, Bunász István és Korpos Imre honvéd, valamint Kufa Mihály százados, Bertalan Béla őrmester és Dányi Balázs hadnagy hozzátartozóit, akik köszönetüket fejezték ki, hogy az egyesület méltó emléket állít családtagjaiknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!