Hírek

2015.06.02. 14:51

Mire érdemes figyelni, ha valaki diákmunkát szeretne vállalni?

Kétnapos gyorstalpalón képzik a diákokat felszolgálókká a nyárra egy balatoni étteremben. Sok tanuló álma a nyári munka a tó környékén, ami szép zsebpénzt is hozhat.

Prevics Éva

Napközben munka, esténként buli, szabadnapokon pedig nagy csobbanások. A legtöbb diák számára ezért vonzó a Balaton parton végezhető nyári munka. Sokan szeretnének ebben a régióban dolgozni a vakáció alatt, gyakran a keleti országrészből is jelentkeznek fiatalok. Ráadásul egyre több olyan munkahely van a Balatonnál, ahol már szállást is kínálnak, így nem okoz gondot, ha valaki messze lakik. Aki akar, biztosan talál állást a vendéglátásban. A segédmunkaköröktől a szakmunkákig keresnek diákokat a munkaadók-mondta a Naplónak az egyik munkaközvetítő területi vezetője. Felszolgálóból például akkora hiány mutatkozik nyaranta a Balatonon, hogy a diákoknak kétnapos gyorstalpalón igyekeznek megtanítani az alapokat az egyik tóparti étteremben.

Nyári munkát 16 éves kortól lehet vállalni, vagy szülői engedéllyel akkor, ha a fiatal a nyári szünetben tölti be a 15. életévét. A munkaadók szeretik a fiatal munkaerőt, mert az a tapasztalatuk, hogy gyorsan betanul, nyelveket beszél és valóban akar is dolgozni . Ráadásul persze kevesebbe is kerül, mint egy teljes értékű dolgozó - tette hozzá Krancz Balázs.

Krancz Balázs az egyik munkaközvetítő területi vezetője sorolja a nyári munka lehetőségeket  Vörös Jennifernek. A 19 éves csetényi lány most szeretne életében először nyári munkát vállalni. Fotó: Prevics Éva

A munkaközvetítő iroda vezetője azt mondja: érdemes a diákoknak is odafigyelni, hogy milyen feltételekkel vállalnak munkát. Javasolja, hogy minden esetben írjanak alá munkaszerződést, hiszen az őket is védi. Jó tudni, hogy a 18 év alatti diákokat legfeljebb napi nyolc órában lehet foglalkoztatni és egy héten maximum öt napig. Az ilyen korú diákok túlórára sem kötelezhetők. 18 év felett naponta 12 órát dolgoztathat a munkaadó és minden esetben meg kell adni a heti egy szabadnapot, amiből havonta egynek vasárnapra kell esnie.

Fontos tudni, hogy a diákok nem kereshetnek kevesebbet a bruttó 604 forintos óradíjnál. Ehhez képest egy két nyelven beszélő tanuló, recepciós munkakörben akár bruttó 900 forintos óradíjat is kaphat.

Címkék#diákmunka

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!