Hírek

2016.10.15. 18:40

Biztos hátteret ad a jó védőnő

VESZPRÉM - Életünkben egymást érik a vizsgahelyzetek, aki már túl van rajta, megkönnyebbülve mesél róla, aki még előtte áll, többnyire fél. Másra át nem ruházható nehéz feladat egy gyermeket a világra hozni, a nők túlnyomó többsége számára mégis a legfontosabb küldetés. Jó, ha a készülődés időpontjában, majd később, amikor már megszületett a baba, van, akihez tanácsért, támogatásért lehet fordulni. Ha a család nőrokonai távolabb élnek, különösen sokat jelent a védőnő.

Őrsi Ágnes

Mészáros Ildikóval ülünk egy padon. Középiskolásnak gondolnám, pedig háromgyermekes anyuka; Zalán hat és fél, Balázs négy-, Flóra pedig másfél éves. Reggelente így, négyesben mennek óvodába, ebéd után is a kislánnyal indul a fiúkért, akik délután már otthon, a saját ágyukban alszanak. Ildikó Bakonybélből származik, de Veszprémbe jött férjhez. Ők öten családi házban élnek.

- Mindegyik gyereket terveztük. Amikor éreztem, hogy talán várandós vagyok, és a hírt a nőgyógyász is megerősítette, felkerestem a körzeti védőnőt. Somody Marika néni mindenben segített; mikor hova menjek, milyen vizsgálatokra, milyen papírokra van szükség. Addig is természetes volt, hogy Magyarországon működik a védőnői hálózat, de hogy milyen jó, hogy ők vannak, arra csak akkor gondoltam igazán, amikor számunkra is megkezdődött a babavárás. Szerencsére problémamentesen alakult a terhességem, végig dolgoztam, de ha bármi felmerült, telefonon azonnal hívhattam Marika nénit, aki megnyugtatott, elmondta, amire kíváncsi voltam. Pánikhelyzet nem volt. Egyetlen esetre emlékszem: amikor leesett Zalán köldökcsonkja, meglepődtem, megijedtem, rohantam telefonálni. Az első gyerekkel, gondolom, mindenki így van, a természetes történéseknek is túl nagy jelentőséget tulajdonít.

A gyerekek tudják, hogy nem bántják őket, a viszonyuk baráti Fotó: Penovác Károly

Amikor a kismama hazaviszi a babát, elkezdődik az élethosszig tartó anyaszerep, a huszonnégy órás felelősségvállalás egy másik emberért, aki nem tudja megmondani, mit szeretne, az is csak hosszabb idő múlva derül ki, a sírásfajták mit jelentenek. Fontos tehát, hogy legyen kihez fordulni, de az is, hogy az anyuka bízni tudjon a tanácsadóban.

- Abszolút hiteles volt Marika néni közreműködése, nem kaptam más tanácsot, mint amit anyukám is adott volna. Ő nem volt velünk, kétnaponta jött Bakonybélből, telerakta a hűtőt, kivasalt, sokat segített, és jó volt így. Amikor hazajöttünk, még aznap megérkezett a védőnő is, mindent megmutatott. Szintén még aznap találkoztunk a gyermekorvossal. Nagyon kényelmes volt így.

Marika néni nyugdíjba ment, Ortvein Gabriella lépett a helyébe a körzetben, és vele ugyanolyan jó a már háromgyermekes család kapcsolata.

- Lelkileg nagyon sokat jelent, hogy ilyen jó a háttér - összegzi a tapasztalatokat Mészáros Ildikó. Ha a doktor urat véletlenül nem érem el, a védő nénit, Gabit igen, mert fontos például azt megkérdezni, hogy hány fokos láznál adjak lázcsillapítót vagy mi legyen a hozzátáplálás? Nagy segítség, hogy ilyen jó az együttműködés az orvos és a védőnő között. Ha az aktuális védőoltásra éppen nincs szükség, csak mérni kell a törpéket, Gabi úgy jön, hogy már előtte egy-két héttel felhív, itt nálunk felveszi az adatokat, és mindent megbeszélünk.

Mivel Zalán születése óta Hajdu László és Marika nénit követve Ortvein Gabriella látogatja a családot, a gyerekek tudják, hogy nem bántják őket, a viszony kimondottan barátivá alakult. A hatéves oltás után a nagyfiú egyenesen azt mondta: - Milyen vicces volt a doktor bácsi. Az utcán, ha összefutnak, messziről megismerik őket, integetnek, kiabálnak, köszönnek. Ildikó mosolya ilyenkor azt jelenti: - Milyen jó körzetben élünk!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!