Hírek

2016.05.26. 07:50

Az Ápoló Otthon építésére fordítják a péti milliókat - Élő közvetítés a várpalotai testületi ülésről

A polgármester javaslata szerint az Ápoló Otthon megépítésére fordítja a Pétfürdő által fizetett 483 milliós összeg jelentős részét Várpalota önkormányzata, hangzott el a csütörtöki testületi ülésen.

Szabó Péter Dániel

Napirend előtt kért szót a várpalotai képviselő-testület ülésén Talabér Márta. Várpalota polgármestere elmondta, 19 év után a kúria jogerős döntésével a közelmúltban lezárult a Pétfürdő és Várpalota közötti vagyonmegosztási per, amelynek alapján Pétfürdőnek 483,7 millió forintot kell fizetnie. - Néhány évvel ezelőtt még mínusz 420 millió forintra álltunk, ezért is nagy eredmény a kúria döntése. A város internetes honlapján nyilvánossá tettük a döntéseket. Senki ne gondolja ugyanis, hogy a felperes valamilyen összeesküvés áldozata lett. Ha valamit vizsgálni kell, azok a folyamatos hibák, amelyet a felperes elkövetett a per során. Ami a pénz felhasználását illeti, azt javaslom, hogy az összeg jelentős részét az ápoló otthon megépítésére fordítsuk – mondta el a képviselők előtt a polgármester. (Korábbi tervek szerint a rossz körülmények között működő szociális intézmény új otthonának Inotát jelölte ki az önkormányzat, a Bercsényi utcában lévő félkész épület befejezése szerepelt az elképzelések között. )

Talabér Márta polgármester és Kontrát Károly, a térség országgyűlési képviselője a félkész inotai épületnél. Fotó: A szerző

Falussy Sándor képviselő elmondta, a pénz felhasználásáról érdemes lenne egyeztetni, s a testületnek közös döntést hozni az ügyben. Tény, hogy érdemes egy nagyobb beruházásra fordítani az összeget, tette hozzá. Ugyanezt javasolta Deák Istvánné képviselő is, aki szerint más, megoldásra váró problémák is vannak a városban. Talabér Márta válaszában elmondta, szerinte sem szabad elaprózni a pénzt. - Aki az utóbbi években járt az Ápoló Otthonban, az láthatta milyen méltatlan körülmények között kénytelen dolgozni. Hosszú évek óta próbáltunk megoldást találni a problémájukra, ahogy pályázati forrást is találni a félkész inotai épülettorzó befejezésére, ám nem jártunk sikerrel. Ezzel mindkét probléma megoldódhat, míg a városközpont szépítését vagy épp a fűtőmű felújítását reményeink szerint pályázati úton is meg tudjuk valósítani – hangsúlyozta Talabér Márta.

10:25 - A Várpalotai Összevont Óvoda és Bölcsőde átszervezéséről is tárgyalt a képviselő-testület. A döntés értelmében egy-egy óvodai csoportot megszüntet a Lurkó Kuckó, illetve a Dúdoló óvodában az önkormányzat. A lépésre a csökkenő gyermeklétszám miatt van szükség, az említett két tagintézményben pedig a normál óvodai csoportoknál (25 fő) kisebb létszámú (22 és 18 fő) csoportok is működnek. Ráadásul mindkét óvodában kevés a kiszolgáló helyiség, a fejlesztő foglalkozások megtartása is nehézségekbe ütközik, hangzott el az ülésen.

A csoportok létszámának csökkenése létszámleépítéssel is jár. Három óvodapedagógus 2016. december 1-től nyugdíjba vonul, mellettük egy határozott idejű szerződéssel foglalkoztatott óvodapedagógussal, illetve egy pedagógiai munkát segítő kollégával nem hosszabbít szerződést a Várpalotai Összevont Óvoda és Bölcsőde, olvasható a képviselők által elfogadott anyagban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!