Hírek

2014.08.03. 08:50

Állítsátok meg a férfierőszakot!

Ajka - Szilvia egyedül neveli óvodás gyermekét és állandó feszültségben él. Retteg volt párjától, aki mellett évekig szenvedett. Ma már higgadtan beszél a történtekről, mintha ezzel próbálná elhárítani magától a múltat és megvédeni kislányát.

Penk Tímea

Szilvia főiskolás korában ismerkedett meg volt párjával. Terhes maradt, aminek Zoltán nem örült. A nő hazaköltözött a szüleihez, megszületett a kislánya, ezek után többször találkozott a gyermek édesapjával, majd újra összeköltöztek. Ekkor kezdődött az igazi gyötrelem Szilvia életében. A férfiról kiderült, hogy erőszakos és betegesen féltékeny, boltba sem engedte el egyedül az asszonyt. Amikor Zoltán elment otthonról, akkor anyát és lányát bezárta, és a verés is mindennapos volt. Majd két év telt el így, míg Szilvia segítséget kért a szüleitől, akik kimenekítették őt és unokájukat Zoltán fogságából. Ez sem jelentett megnyugvást, mert Zoltán nem adta fel: kileste egyszer, ahogy Szilvia elhozza a kislányt az óvodából, kitépte a kezéből, betette az autóba és elhajtott vele. Az anya hatósági vonalon nem tudott intézkedni, hiszen a saját apjától a rendőrség nem hoz el gyereket. A kislány végül úgy került vissza édesanyjához, hogy visszalopták.

Kuszing Gábor pszichológus, a Stop-Férfierőszak Projekt munkatársa szerint a jogalkotásnál is fontosabb lenne a jogalkalmazás fejlesztése, a döntéshozók megfelelő képzése

A családon belüli konfliktusok csak akkor mérséklődnek, ha mind a jogalkotók, mind a jogalkalmazók hozzáállásában fejlődés történik – állítja Kuszing Gábor pszichológus, a Stop-Férfierőszak Projekt munkatársa, aki úgy látja, hogy az emberek, sőt a szakemberek is meglehetősen tájékozatlanok a párkapcsolati erőszak témában.

– A párkapcsolati erőszak lényege, hogy nem egyenlő felek között zajlik, és mire a hatóságok látóterébe kerül a probléma, addigra a bántalmazó módszeresen leépíti a párja önérvényesítési képességét, társas kapcsolatait, önálló pénzkereseti lehetősége-it. Tehát nem pusztán fizikai bántalmazásról van szó. Gyakran a jog eszközeivel is zaklatják volt párjukat, akinek emiatt állandóan azzal kell foglalkoznia, hogy milyen eljárásokat indít ellene a bántalmazó – ez is bántalmazás, de a törvény ezt sem ismeri. Kérdésünkre, mi az oka annak, hogy tájékozatlanok az emberek ezen a területen, a pszichológus elmondta: férfiközpontú társadalomban élünk, így elsősorban férfiak érdekei formálják a párkapcsolati erőszakról szóló közvélekedést is.

Még a nem erőszakos férfiaknak sem áll érdekükben a tévhitek eloszlatása és az erőszak megszűnése, mert a súlyos erőszak viszonyítási alapot jelenthet, és ehhez képest a saját „jó fej” viselkedésük még nagyobb értékkel bír. Ha például egy férfi nem hajlandó elmosogatni, gyakran azt hallja a nő, hogy „ha nem iszik és nem ver, akkor mi a bajod”.

Nem csoda, hogy a férfi döntéshozók nem áldoznak pénzt és energiát a probléma megszüntetésére vagy a szakemberek képzésére.

A szakemberek tájékozatlansága igazságtalan döntésekhez és káros beavatkozásokhoz vezethet. A pszichológus a probléma lényegét a következőkben látja:

– Azt tapasztalom, hogy a hatóságok annyira elfogultak a férfiak pártján, hogy sokszor még a bántalmazás tényét is kétségbe vonják. Egyszerűen ilyen tragikus a közvélekedés. Sokan azt gondolják, hogy a bántalmazás tulajdonképpen elfogadható, és nem is foglalkoznak vele. A könnyebb ellenállás felé haladnak a hatóságok, a könnyebb ellenállás pedig az áldozat, és nem az elkövető!

A pszichológus szerint elsősorban törvényi változásokra lenne szükség, de talán még a jogalkotásnál is fontosabb lenne a jogalkalmazás fejlesztése, az ügyintézők megfelelő kiképzése, az esélyegyenlőség megteremtése. Sokszor előfordul, hogy azokat a törvényi lehetőségeket sem használják ki a különböző ügyintézők, amelyekkel már most lehetne tenni az erőszak ellen. Jó példa lehetne, ahogyan az USA egyes tagállamaiban létrehoztak specializált családjogi bíróságokat, ahol kiképezték a dolgozókat a családon belüli erőszak ügyeinek kezelésére is. Persze, az is pénzbe kerül, hogy például minden megyében létrehozzanak egy családjogi bíróságot – nem mindenkinek érdeke, hogy erre fordítsák a költségvetés egy részét. Csak egy általánosabb egyenlőségi politikával lehet csökkenteni a családon belüli erőszakot, olyan intézkedésekkel, amelyek megvédik a nőket, és az élet más területein is szavatolják a nők egyenlőségét és emberi jogait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!