Hírek

2017.03.01. 13:48

Negyven év után egymásra találtak a testvérek - A hazug tündérmese a bíróságon folytatódott

Ajka - Több mint negyven év után előkerült az elveszettnek hitt kisöcsénk, akivel néhány napos korában az anyja elhagyta az országot - mesélte a vádlott, és régi fényképeket is mutatott állítása igazolására.

Penk Tímea

A roma származású tüskevári férfi arról számolt be, hogy nagy családi perpatvart okozott az édesapja, amikor kiderült, hogy megismerkedett egy bolgár nővel. A szeretőjét oda is költöztette a családjához, közös gyermekük született, de a kisfiúval az édesanya ismeretlen helyre távozott. A féltestvér külföldről kutatta fel vér szerinti apai kötődéseit. Több mint negyven év után a rokonok egymásra találtak, és szerették volna a férfit Magyarországon anyakönyveztetni. A tüskevári férfi és húga közjegyzőnél nyilatkozott a rokoni kapcsolatokról, majd 2014-ben a gyámhivatalban eseti gyám kirendelését kérték és anyakönyvvezetőhöz mentek. Azt mondták, hogy a rokon német, holland és lovári nyelven sok mindent megért annak ellenére, hogy néma.

A meséről azonban kiderült, hogy se nem szép, se nem igaz, ezért hivatalból eljárás indult közokirat-hamisítás gyanúja miatt. Öt vádlott bűnösségét mondta ki a napokban az Ajkai Járásbíróság, amely Adjudani Ali tolmács közreműködésével tartott tárgyalást.

A többszörösen büntetett előéletű tüskevári férfi elsőrendű vádlottként másfél év börtönbüntetést kapott két év négy hónapra felfüggesztve. A húgát másodrendű vádlottként pénzbüntetéssel sújtotta a bíróság.

Beszerdik Beáta bíró, Horváth Zsolt, Balikó Gergő és Darvas János kirendelt ügyvédek Fotó: Penk Tímea

Az eljárás lefolytatásának az érdekében fogvatartott török férfi harmadrendű vádlottként részletes beismerő vallomást tett. Elmondta, hogy az eljárás korábbi szakaszában elhangzott családi történetből semmi sem igaz. Valójában Hollandiában dolgozik több mint két évtizede, és ott ismerkedett meg a tüskevári férfival. Magyarországon szeretett volna dolgozni, a letelepedésben ajánlott neki segítséget az elsőrendű vádlott. Az ügyintézést a magyar férfira bízta, neki pedig némának kellett mutatkozni. A büntetlen előéletű, török állampolgárságú vádlottat a bíróság egy év szabadságvesztésre ítélte másfél évre felfüggesztve, és a tárgyalás után szabadon engedte.

A negyed- és az ötödrendű vádlott idős kora és rossz egészségi állapota miatt távol maradt a tárgyalástól. Ők a gyámhivatali eljárásban tettek valótlan tartalmú nyilatkozatot a rokoni kapcsolat fennállásáról, ezért másfél év próbára bocsátást kaptak. A bíróság rendelkezett a költségviselésről is. A vádlottak tudomásul vették az ítéletet, az ügyészség három nap gondolkodási időt kért az esetleges fellebbezési jog érvényesítésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!