Hírek

2017.01.26. 21:01

A Somló reneszánsza

Somlóvásárhely - Ha nincsenek vágyaink, elképzeléseink, terveink és céljaink, akkor szegényebb az életünk - hívta fel a figyelmet Kovács Zoltán államtitkár, országgyűlési képviselő a Somló lábánál rendezett újévköszöntő fogadáson.

Penk Tímea

Marton Zsolt polgármester köszöntötte a vendégeket, majd beszámolt a tavalyi év legjelentősebb eseményeiről, a nyertes pályázatokról és fejlesztésekről. Elmondta, hogy a vízkárok enyhítésére kapott támogatást a helyi utak és vízelvezető árkok helyreállítására fordítják. Nagyra értékelte a polgármester az adományokból felállított emlékharangot.

- Számos pályázat elbírálását várjuk, amelyekből szeretnék sportfejlesztéseket megvalósítani, önkormányzati épületeket, a művelődési házat, az orvosi rendelőt felújítani, műszereket beszerezni - sorolta Marton Zsolt, majd a turizmusfejlesztés szerteágazó elképzeléseit ismertette. Szennyvízelvezetés és -tisztítás, út- és járdafelújítások szintén az idei év tervei között szerepelnek. A polgármester megköszönte mindazok fáradozásait, akik hozzájárultak a fejlődéshez.

Kovács Zoltán elismerően nyilatkozott a Somlót érintő fejlesztési elképzelésekről, majd ismertette az uniós pályázatok igénybevételének legfontosabb tudnivalóit. Elmondta, hogy könnyítettek a közbeszerzési eljárásokon a kis- és középvállalkozások fejlődése érdekében. Az államtitkár a térségben megvalósuló egészségügyi és ingatlanfejlesztésekről, valamint az útfelújításokról is beszámolt. Kitért arra is, hogy Körmend és a határ közötti útszakaszt rendbe teszik, az osztrákok pedig a határtól Grazig újítják fel az utat.

- A reneszánszát élheti a Somló, és ehhez a gazdák szerepvállalása, a vállalkozók, polgármesterek és a megyei vezetők közötti együttműködés is szükséges. A hegy és a bor értékeinek köszönhetően kiemelkedő turisztikai hellyé alakulhat a Somló, amely egyébként része a várrekonstrukciós programnak is - számolt be Kovács Zoltán, aki szerint a jó borok mellett fontosak a jó rendezvények is.

Sebestyén Géza önkormányzati képviselő a helyi építési szabályzatról tájékoztatta a jelenlévőket, majd Tóth Péter hegybíró számolt be a programokról, fejlesztésekről. Elmondta, hogy nemzetközi ismertségre tett szert a Somló. A hegybíró fontosnak tartja, hogy a jó borok még jobbak legyenek, és kialakítsák egyéni jellegzetességeiket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!