Hírek

2016.12.02. 17:23

A Marson keresnek vizet gyermeküknek?

Veszprém - Minél előbb meg kell kezdeni egy koraszülött, illetve bármilyen problémával világra jött gyermek fejlesztését, amelyben az összes ebben érintettnek össze kell fognia, hangzott el egy szakmaközi tanácskozáson pénteken, a Veszprémi Csolnoky Ferenc Kórházban.

Kovács Erika

A fórumot a Csolnoky Ferenc Kórház PIC  (Perinatális, azaz születés kürüli Intenzív Centrum), valamint a Bébi Koraszülött Mentő Alapítvány szervezte meg, amelyre meghívták a korai fejlesztéssel foglalkozó egészségügyi és oktatásügyi dolgozókat, gyermek-,és háziorvosokat, védőnőket, gyógytornászokat, konduktorokat, gyógy-, és fejlesztő pedagógusokat, gondozókat.

Köszöntőjében Polgárdy Imre megyei közgyűlési elnök felidézte: 2011-ben írták alá azt a 266 millió forintos szerződést, amely a veszprémi kórház 11 milliárdos fejlesztésének részét képezte.

Czeizel Barbara a Budapesti Korai Fejlesztő Központ intézményigazgatója, a kora gyermekkori intervencióért felelős miniszteri biztos a minél korábban megkezdett, és abban valamennyi érintett összefogásával történő fejlesztésre helyezte a súlyt, valamint arra, hogy azoknak a családoknak, akik valamilyen problémával küzdő gyermeket nevelnek, mielőbb meg kell adni a szükséges segítséget ahhoz, hogy tudják, hol, milyen segítségre számíthatnak,illetve mit tehetnek gyermekük  fejlesztése érdekében.

Aláhúzta, a korai fejlesztésben Magyarországon sajnos még hiányzik a teljes szakmai összefogás, a pontos kommunikáció. Úgy fogalmazott, a korai fejlesztésre szoruló gyermekek szülei úgy érzik magukat, mintha a Marson keresnének vizet gyermeküknek, maguknak meg azt kutatják, hogyan élik meg a holnapot?

A miniszteri biztos egy KSH statisztika kapcsán aláhúzta, éves szinten átlagban 20 ezer gyermek nem jut el időben a megfelelő ellátáshoz.  Czeizel Barbara szerint ezen változtat a 2017 évi uniós fejlesztési program, amely új, és mindenre kiterjedő védőnői szűrést ír elő, amit elektronikusan dokumentálni is kell. A gyermekek szülei is kapnak kérdőívet, amit ki kell tölteniük, a védőnő ebből is tájékozódhat.

-Adott esetben meghatározóak a gyermek első életévében történt fejlesztések, amit mielőbb  az érintetteknek meg kell kezdeniük egymással együttműködve, bevonva a családot a rá háruló fejlesztésbe, a rehabilitációba. A cél, hogy senki ne legyen ellátatlan, és ennek érdekében szakmai képzéseket is szerveznek, derült ki az előadó szavaiból.

A találkozón mások mellett a veszprémi  PIC képviseletében dr. Mátay Lilla részlegvezető főorvos, A Pedagógiai Szakszolgálat részéről Szedlák Bernadett és Páliné Vajda Aranka főgazgató-helyettesek beszéltek arról, hogy Veszprém megyében jelenleg hogyan működik a korai fejlesztésre irányítás rendszere, mik a célok, feladatok.

Szó volt még többek között a konduktorok szerepéről, a gyógytorna, a gyógyúszás, valamint a vízi-, és mozgásterápia jelentőségéről. Bemutatták munkájukat , eredményeiket a megyében működő, jelenleg nem államilag finanszírozott fejlesztők is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!