Hírek

2017.01.16. 21:45

A Krisztus-hívők egysége

Veszprém, Pápa - Veszprémben vasárnap este, Pápán hétfőn kezdődött az ökumenikus imahét, melynek központi igéje: „...Krisztus szeretete szorongat minket...” (2Kor 5,14-20).

Balla Emőke

Az imahét anyagát a németországi keresztyén testvérek állították össze. Az idei ökumenikus imahét anyagában két fő hangsúlynak kell megjelennie. Mindenekelőtt Isten szeretetét és kegyelmét kell megünnepelni, „az emberiség megigazulását egyedül kegyelemből", a Luther Márton nevéhez fűződő reformáció fő témájára utalva.

Másrészt az imahét anyagának rá kell világítania a reformációt követő mély megosztottság fájdalmaira is, amelynek erős hatása volt az egyházra. Nyíltan meg kell nevezni a bűnt, és olyan lépéseket kell tenni, amelyek a megbékélés útjára vezetnek. Az igehirdetésekben a fő üzenet: Krisztus szeretete sürget minket. Ezt bontja fel az imahét tervezete nyolc napnak megfelelően.

Az imahét összeállítói a második korintusi levél ötödik fejezetének 14. és 20. verse közötti ige alapján fogalmazták meg a nyolc nap témáit. Az első nap gondolatköre: Egy meghalt mindenkiért. Erről, Krisztus szenvedéséről beszélt Márfi Gyula érsek a veszprémi hét nyitóalkalmán vasárnap este a református nagytemplomban. Krisztus a mi betegségeinket hordozta, a mi fájdalmainkat viselte, értünk vállalta a halált.

Fotó: Pesthy Márton

Az embernek nem szabad elcsüggedni, elkeseredni, ha szenvedés éri, hiszen azáltal tökéletesebbé válhat. Jézus kiengesztelte a mennyei Atyát a bűneinkért, mindannyiunkért meghalt. Krisztus az egész világot szereti, az egész teremtett világért meghalt. Isten nemcsak a lelkünket akarja üdvözíteni, hanem a testünket és az egész környezetünket. Amikor vállaljuk a szenvedést saját bűneinkért, Jézussal egyesülünk, aki az egész világért vállalta a halált - mondta a veszprémi érsek.

Az imahét nyitóalkalmán résztvevőket Niederhoffer Zoltán, a házigazda református gyülekezet lelkésze köszöntötte, imádságot olvasott László Dezső plébános, Závodi Zsuzsanna református lelkész és Isó Zoltán evangélikus lelkész. Most eléd hozzuk megosztottságunkat, hogy kérjük segítségedet. Kérünk, gyógyíts meg minket!" - hangzott az imában.

Az ökumené jegyében,a Krisztus-hívők egységéért szervezett imahét istentiszteletei január 16-től 21-ig tartanak Pápán. Mindennap 17 órakor más helyszínen, másik lelkipásztor hirdet igét. A Huszár Közösségi Ház földszinti előadóterme megtelt az imahét első, hétfői alkalmára, a baptisták ideiglenes imaházában Salgó Ferenc kanonok-plébános szólt a szép számban egybegyűltekhez. Mint mondta, a más felekezetű keresztény testvéreket Jézus ugyanúgy megváltotta, akárcsak a nem keresztény vallású embereket is.

Fotó: Laskovics Márió

- Tehát a többi emberre is Krisztus szolgáló, önfeláldozó szeretetével kell tekintenünk, s aszerint viszonyulnunk hozzájuk. Az egész imahét célja a keresztények egységének ápolása azért, hogy minél teljesebben tudjuk képviselni és átadni Isten üzenetét, amit az emberiség nagyobbik, nem keresztény része még nem, vagy nem kellően ismer. Fontos, hogy életünk tanúságtétele legyen Isten minden embert szerető, üdvözítő jóságának - fűzte hozzá a római katolikus pap.

Az istentiszteleten szolgált továbbá Boncz Zoltán baptista lelkipásztor, Polgárdi Sándor evangélikus esperes és Szakács Gergely református lelkész. Ma a Szent Benedek-templomban Polgárdi Sándor, szerdán a Nagytemplomban Márkus Mihály református lelkész, csütörtökön az evangélikus templomban Boncz Zoltán, pénteken a Szent József-templomban Szijártó László esperes-plébános, szombaton a református templomban Márfi Gyula hirdet igét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!