Hírek

2016.09.10. 12:25

A keresztény Magyarországért - Babakocsis, vízi, túrakenus, de biciklis zarándoklaton is részt vehetnek a hívek

A Mária-út teljes szakaszán egy közös célért, a gyermekáldásért szervezte meg az 1Úton nemzetközi zarándoknapot a Mária Út Egyesület és a Mária Rádió. Az augusztus 27-ei eseményen tízezernél is többen vettek részt.

Laskovics Márió

A Mária-út idén ünnepli tizedik születésnapját. A veszprémi székhelyű Mária Út Egyesület életre keltette a búcsús és zarándokhagyományokat, amit a jövő héten az UNESCO szellemi kulturális nemzeti örökségeként elismernek. A „Mária-tisztelet zarándok- és búcsúhagyománya Magyarországon" örökségelem ugyanis felkerült a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékére. Az elismerő dokumentumot szeptember 16-án adják át ünnepélyes keretek között a Magyar Tudományos Akadémián.

A zarándoklás szinte robbanásszerű terjedéséről beszélgetünk Szabó Tamással, a Mária-út megálmodójával, a Mária Út Egyesület alapító elnökével.

- Miért a nagy érdeklődés a zarándoklás iránt?

- Valószínűleg azért lett ilyen népszerű, mert a zarándoklás sok olyat ad, ami hiányzik az életünkből. Közösséggel találkozunk, új barátokra, társakra lelünk. Kiszakadunk a mindennapos taposómalomból, átéljük a teremtés szépségét a tájban, az időben, lelkünk felszáll, mint a szabad madár, és mindez kinyitja a szívünket a természetfeletti, a szent iránt. És persze nagyon egészséges dolog is napokat-heteket gyalogolni.

Szabó Tamás az 1Úton Nemzetközi Zarándoknapon

- Mi a Mária-út?

- Közép-Európa zarándokútja. Hálózatos formában összeköti a máriás kegyhelyeket Lengyelországtól Szerbiáig, Ausztriától Erdélyig, nyolc országban, sok ezer kilométeren. A honlapján minden részlet ott van, sőt, egyénileg meg is tudom tervezni a zarándoklatomat útvonallal, szállásokkal, mindennel.

- A Mária-utat egyéni zarándokok járják, vagy kis csoportokban. De az utóbbi időben több nagy rendezvényt szerveztek. Miért és mik voltak ezek?

- A búcsújárás és a zarándoklás nálunk újraéledőben van. Kellenek ezért nagy események, amikre meghívhatjuk az embereket. A két legnagyobb rendezvényünk az 1Úton nemzetközi zarándoknap, illetve a Mária-maraton, amit idén első ízben rendeztünk meg.

- Pontosan mit takar az 1Úton?

- Minden évben augusztus második felében egy napon az egész Mária-úton egynapos, helyi zarándoklatra jönnek össze az emberek, s minden évben egyre több szakasz indul el. Például nálunk a Veszprém-Bakonybél zarándoklat volt idén újdonság, de Nagytevelről és Zircről is indultak Bakonybélbe. Az esti szentmisére úgy kétszázan érkeztünk. Gyönyörű volt. Idén a gyermekáldásért és a gyermekáldás elfogadásáért zarándokoltunk és imádkoztunk. S Böjte Csaba ferences szerzetes kezdeményezéséhez lehetett csatlakozni, hogy legyen külön megszentelt napja a gyermek Jézusnak. Ötezer-néhányszázan írták alá ezt a kérést Ferenc pápának.

- Hány helyen zarándokoltak az 1Úton?

- Öt országban, 134 szakaszon, tízezernél többen voltunk. A legérdekesebb a babakocsis zarándoklás volt Budapesten a Normafa és Makkosmária között, illetve a vízi, túrakenus zarándoklat a felvidéki Karváról Esztergomba.

A Balatonalmádi Szent Jobb-kápolna előtt gyülekeznek a zarándokok Fotó: Mária Út Egyesület

- Mária-maraton idén volt először. Lesz jövőre is?

- Igen, ezentúl minden évben a futók és a kerékpárosok nagy-nagy közösségét hívjuk, igazán kiemelkedő dologra. Futás és kerékpározás Mariazell és Csíksomlyó között, 1300 kilométeren! Évek alatt világeseménnyé fog válni a spiritualitásnak és a sportnak ez a harmincnapos rendezvénye.

- Mi lesz a legközelebbi szervezett zarándoklás?

- Tizenharmadik alkalommal szervezzük meg a Balatonalmádi-Sümeg gyalogos zarándoklatot szeptember 16-18. között. Ez a zarándoklás a Mária-út létének is a kezdete. Mert az első ilyen zarándoklaton, 2004-ben született meg a Mária-út álma. A zarándoklat pénteken 7 órakor indul Balatonalmádiból, a Szent Imre-templomtól, pénteken Vászolyon, szombaton Tapolcán lesz a szállás. A mintegy 90 kilométeres táv után vasárnap 10 óra körül érkezünk Sümegre, ahol részt veszünk a Fájdalmas Szűzanya nagybúcsúján, a búcsús szentmisén és a körmeneten. 2004-ben, amikor az elsőt megszerveztem, nem gondoltam, hogy ebből a kezdeményezésből egy nagy mozgalom lesz, hogy egyesületi formát ölt a hagyomány élővé tétele, hogy Közép-Európa több országában lesznek partnereink, és közös rendezvényeket szervezünk, hogy olyan nagy perspektívával bíró attrakciót indítunk, mint a Mária-maraton, s hogy a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékén is szerepelni fog ez a hagyomány.

- Végül egy személyes kérdés. Szabó Tamás elismert üzletember, s 1998-ig a politikai élet egyik vezető személyisége volt. De azóta sokkal inkább lelki, spirituális dolgokkal foglalkozik, alapítója és elnöke a Mária Rádiónak is. Miért?

- Van három egyszerű válaszom. Először, mert ezekben a dolgokban érzem igazán jól magam. A politikát azért hagytam ott, mert nekem elviselhetetlenné kezdett válni, ahogy az ma megjelenik. Másodszor, mert értelmiségi emberként kötelességemnek érzem, hogy szolgáljak, megtegyem, amit én tudok megtenni. S végül az, ami a legfontosabb: a Mária Rádió is, a Mária-út is közelebb visz mindenkit a természetfelettihez, az Istenhez. S biztosan tudom, hogy sorskérdés ez. Mert teljesen meg vagyok győződve arról, hogy a magyarság vagy újra keresztény lesz, vagy nem lesz - zárta gondolatait Szabó Tamás, a Mária Út Egyesület és a Mária Rádió elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!