Hírek

2015.08.18. 12:50

Strandteszt: a családias Wesselényi

Balatonalmádi - A német turisták mondhatni eltűntek, a büfésor pedig megritkult, ám még mindig az egyik legnagyobb strandok között van a Wesselényi.

Kekk Sára

Az északi part egyik legjobban felszerelt strandja. Több játszótér és játszóház várja a kisgyerekes családokat. Ezenkívül kültéri konditerem és két strandröplabda pálya is rendelkezésre áll, a strand előtt pedig még teniszezni is lehet. Parkolni főszezonban persze itt sem egyszerű.

Bár még mindig a legnagyobb strandok között van a Wesselényi, akadnak még hiányosságok. A német turisták, mondhatni eltűntek, és a büfésoron is volt egy kis tisztulás.

Mindezek ellenére a Wesselényi strand így is az északi part egyik legjobban felszerelt strandja. Több, uniós szabvány játszótérrel és egy játszóházzal, ahol a kicsik levezethetik a felesleges energiát. A felnőttek részére a kültéri konditerem és két strandröplabdapálya áll rendelkezésre, a strand előtt teniszezni is lehet a salakos pályán.

Megközeliteni pofonegyszerű, autóval például a 71-es számú főúton Füred felé haladva a vasútállomás után kell balra fordulni, hogy a strand főbejáratához jussunk. Rögtön a főbejárat mellett ingyenes parkolót találunk, nagyjából háromszáz férőhellyel, bár szezonban még ez sem elég nagy. Ilyenkor szerencsésebb a város közepén vagy távolabbi részeken helyet keresni, gyakorlatilag egy kis sétával, az aluljárón át rögtön a hátsó, kevésbé zsúfolt bejárathoz jutunk. Amellett, hogy kánikulában lehűthetjük magunkat a hűvös aluljáróban, egyúttal megtekinthetjük Almádi egyik állandó de mégis folyton frissülő kiállítását, a VasútArtjárót.

Ha mégis a tömegközlekedést választjuk, azzal sem járunk rosszul, hiszen a vasútállomás csak pár lépésre van a strandtól. Nem kell otthon hagynunk a biciklit sem, a fürdő előtt elhaladó balatoni kerékpárútról kell csak lekanyarodnunk, és míg pancsolunk, a bringák is megpihenhetnek a nyitott tárolóban.

Árnyék is viszonylag sok van, de szezonban azért nagy harc megy a hűvös területekért, úgyhogy aki teheti, vigyen magával strandsátrat, vagy a nap járására figyelve foglaljon jó korán pokróchelyet. A gyerkőcök könnyedén levezethetik a homokvár-építési mániájukat a fövenyes partszakaszon, de a strandolóknak bizony fel kell készülniük, ha itt mennének be a vízbe, hogy szlalomozniuk kell a sok kislapát, vödör és a munkájukba belefeledkezett gyerekek között. A mozgássérültek számára biztosítottak parkolót és a bejutás is egyszerű, de sajnos a vízbe emelő szerkezet tönkrement, és a strand gondnokainak le kellett szerelniük, de felújításán már dolgoznak. A mozgáskorlátozott mosdóit zárva tartják - azok tisztaságának megőrzése érdekében - , kulcsukat a pénztárnál lehet elkérni. Ez bizonyos szinten érthető, nincs is messze a pénztár ezektől a mosdóktól, de úgy gondolom, ezt máshogy is meg lehetne oldani egy ekkora strandon.

A gasztronómiai felhozatal minden igényt kielégít, a tipikus strandételeken kívül több büfében is találhatunk magunknak napi menüket, a strandárakhoz képest igen kedvezően. Szomorú, hogy a büfések száma ennyire megcsappant, hiszen a Wesselényi egykor a büfések és egyéb árusok paradicsoma volt, ehhez képest most a főbejárattól jobbra szinte nem érdemes elsétálni, csak a strand végén találunk egy-két büfét. Az északi part egyik legjobb kürtőskalácsát azonban ezen a strandon készítik.

A mosdók kulturáltak, ingyenes öltözőkabinok várnak minket, mellettük nagyméretű értékmegőrzőkkel, még az én tipikusan nagy női táskám is bőven elfért benne.

A rengeteg jó tulajdonsága mellett, sajnos a homokos partszakasz részt leszámítva a Wesselényin ottjártunkkor nem volt túl jó élmény a vízbe gázolás, rögtön a lépcsők után egy enyhén süppedős, kagylós szakasz fogadott, amit egy uszadékokkal teli, enyhén hínáros vízfelület követett. A strand nagy előnye, hogy este hét után ingyenes a belépés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!