Hírek

2017.05.17. 20:27

46,6 milliárd forintnyi fejlesztés Veszprém megyében

Országjárásba kezdett a Nemzetgazdasági Minisztérium Regionális Fejlesztési Programok Irányító Hatósága, hogy a TOP (Terület- és Településfejlesztési Operatív Programok) első körben hirdetett kedvezményezettjeit információval lássa el.

Őrsi Ágnes

Megbeszélésre hívták azon települések képviselőit, akik az első fordulóban nyertek.

A Magyar Államkincstár, a Széchenyi Programiroda és az irányító hatóság sajtótájékoztatóján elhangzott: a TOP mérföldkőhöz érkezett. A többéves előkészítő munka után következhet a megvalósítás, ami Veszprém megyében 46,6 milliárd forintnyi fejlesztést jelenthet. Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára hangsúlyozta, hogy Veszprém megye kiemelkedően jól teljesített az előkészítésben.

Első körben a fejlesztési lehetőségek feléről született döntés, a következő hetekben a további programok sorsa is eldől, a szerződéskötések, közbeszerzési eljárások lezárulása után pedig elkezdenek testet ölteni a fejlesztések. Kovács Zoltán fejlesztési biztos, aki a Széchenyi 2020 programozási időszak tíz operatív programjának összehangolásáért is felelős, azt hangsúlyozta, hogy a 2013-as időszakkal szemben számos támogatási intézkedés lépett érvénybe. Egyrészt csökkent a hatósági eljárások ideje és költsége, másrészt pedig a projektek tényleges kezdetekor rendelkezésre áll a megítélt teljes forrás, tehát a pénzhiány nem lesz akadálya a megvalósításnak.

Oláh Gábor, a minisztérium helyettes államtitkára arról beszélt, hogy 30 napon belül szeretnék megkötni a támogatási szerződéseket, július 1-jéig pedig az előlegeket is folyósítani, hogy a kisebb beruházások még idén eljuthassanak a kétharmados készültségi fokig, majd a jövő év első felében be is fejeződhessenek. Természetesen a közlekedési programok hosszabb időt vesznek igénybe, a legtávolabbi avatóünnepségekre pedig a milliárdos fejlesztéseknél kell számítani. Polgárdy Imr e, Veszprém Megye Közgyűlésének elnöke a tájékoztatót azzal zárta, hogy a megye a körültekintő, gondos pályázat-előkészítés után a győzteseknek is a segítségére lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!