Hírek

2017.08.23. 18:15

A gyilkos erő(s): Sose kóstold meg!

RÉVFÜLÖP Olyan erős a cucc, hogy abból még Matula bácsi sem kérne repetát a halászlevébe, viszont a rendőrök paprikaspray-je komoly veszélyben van. Magyar chilitermesztővel beszélgettünk.

Horváth Gábor

Kriston Tamás amatőrként, hobbiból termesztett chilit, és mindjárt az akkori legerősebb fajtával kezdte, a Carolina Reaper nevű szörnyeteggel.

A szörnyeteg kifejezés persze csak az újságírói képzelet miatt került ide, a növény elég védtelen és érzékeny, viszont meg kell hagyni, a termésében gyilkos (újabb túlzás) erők szunnyadnak. S vannak, akik nem restek előcsalogatni ezeket az erőket.

- Fogyasztási céllal kezdtem a dologba, de egyúttal kihívást is láttam benne, mert azt olvastam, hogy ezt a faj-tát nem egyszerű termeszteni - mesélte Kriston Tamás.

A révfülöpi fiatalember vásárolt tíz darab Carolina Reaper magot, és belevágott. Féltő gonddal, sok munkával sikerült hét növényt felnevelnie, s ezek kétszer ki is teleltek nála, ami nagy szó. A kis chilik terráriumban, UV-lámpa alatt kezdték, kaptak táp-anyagot és gombaölő permetet is. Később kikerültek a szabadba, és szép terméssel hálálták meg a gondoskodást.

A Carolina Reaper érzékeny, sebezhető növény,  na de a termése! A gumikesztyű  például nem csak dísznek van a termesztőn

S hogy milyen lett a vég-eredmény?

- Az erősséget az úgyne-vezett SHU-értékben mérik. Összehasonlításképpen az átlagos magyar cseresznyepaprika csípősségi értéke 2500-8000 SHU, míg a Carolina Reaperé 850 000 és 2 500 000 között van - tudtuk meg.

Ez alapján érzékelhetjük, önmagában megkóstolni nem ajánlott az említett paprikát, sőt kesztyű nélkül megfogni sem. Ha nincs kesztyűnk, utána alapos. szappanos kézmosás az előírás. Ha egy kicsi is marad a bőrünkön, és utána a szemünkhöz vagy más érzékeny testrészünkhöz nyúlunk, lesznek kellemetlen pillanataink.

- Én chiliolajat és őrleményt készítettem belőle.

Előbbiből egy egész bográcsba mindössze pár csepp elég. A másik módszer a félbevágva történő szárítás és őrlés. Vigyázni kell, nehogy szembe jusson, vagy lenyeljük.

Tamás elmondta, az őrleményből egy fogpiszkálóhegynyi adag elég a levesbe.

- Az egyik munkatársam úgy kóstolta meg, hogy a gyufaszál vékony végére tettünk egy kicsit, majd még le is poroltuk azt. Hát, mint mondjak, volt baja.

A fiatal chilitermesztő ilyen baj esetére mindenképpen valami tej alapú enyhítőszert ajánl, mással felesleges is próbálkozni.

Mint említettük, a "szeretem az erőset, toljad még" típusú fogyasztóknak sem ajánlott a vad chilikóstolgatás, főleg, hogy egyre csípősebb fajták kerülnek a piacra. A Carolina Reapert is lekörözték már, az új chilik rohamosan közelítenek a rend-őrségi paprikaspray erősségéhez.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!