Hírek

2017.06.02. 14:37

Ladik: négy megye általános iskolás csapata mérte össze médiaismereteit

KISLŐD - Vas megye diákjai nyerték meg lapcsoportunk általános iskolásoknak meghirdetett Ladik elnevezésű médiavetélkedőjének régiós döntőjét.

Penk Tímea

A Pannon Lapok Társasága ismét megrendezte a hetedik-nyolcadik osztályosok négymegyés vetélkedőjét, amelyen elméleti és gyakorlati tudásukat mérték össze a gyerekek a média különböző területein. A több mint tízéves múltra visszatekintő versennyel a szervezők játékos feladatokkal szeretnék felhívni az általános iskolás korosztály figyelmét a nyomtatott sajtó létére, megszerettetve az újságolvasást. A májusi döntő nyertes csapatai juthattak el a régiós versenyre. Vas megyét a csepregi általános iskolások képviselték, akiket Hetyésy Katalin készített fel a versenyre. Veszprém megye diákjai Nagyvázsonyból érkeztek Borbély Magdolna magyartanárral.

Zala megyét a zalakomári diákok képviselték, akik Bencze Margit szakkörére járnak. Fejér megyéből Farkas Kálmán vitte a vetélkedőre a rácalmási diákjait.

A feladatok között szerepeltek műfajismereti kérdések, szövegírások, villáminterjúk, apróhirdetések, lapszemle és televíziós tudósítás.

A győztes csapat felkészítője, Hetyésy Katalin történelem-rajz-média szakos tanár lapunknak elmondta, hogy nyolc éve vesznek részt a médiavetélkedőn, amelyre idén is sokat készültek. A hetedikes lányok lelkesek, iskolai online újságot készítenek, fotóznak és kisfilm összeállításán is dolgoznak.

- A diákok a média minden területét kipróbálták, a Ladik vetélkedő pedig visszajelzést ad arról, hogy hol tartanak, és irányt mutat, hogy merre fejlődjenek tovább - mondta a felkészítő. Hozzátette, a korábbi vetélkedőkre olyan diákokat is elvitt, akik azóta ezen a pályán tanulnak vagy dolgoznak.

A csapat boldogan vette át az első helyezettnek járó százezer forintos jutalmat, amelyet várhatóan újságkiadásra fordítanak. Minden diák és felkészítő tárgyjutalmat is kapott a Pannon Lapok Társaságától.

Jánossy Gábor, a Magyar Lapkiadók Egyesülete olvasási-nevelési bizottságának az elnöke értékelte a feladatokat. Elmondta, hogy mindig élvezi a gyermekekkel töltött időt, amelyet médiaismereteik bővítésére fordítanak.

- Minden évben ügyesebbek és tájékozottabbak a résztvevők. Mindig csodálatosak, nagyon felkészültek, lelkesen végzik el a feladatokat - foglalta össze Jánossy Gábor. Úgy véli, a fogalmazáskészséget kellene erősíteni a gyerekekben, sokkal többet kellene olvasniuk.

Hadainch Dalma, a PLT marketingvezetője örült az aktív részvételnek, és annak, hogy a diákok minden feladatot jól teljesítettek.

- Reményeink szerint jövőre is meghirdetjük a Ladik vetélkedőt, ami tulajdonképpen a középiskolások Séta-programjának a kistestvére. Nagyon fontos mindkét programunk, mert szeretnénk, ha a gyermekek napilap olvasókká válnának. - fogalmazott a marketingvezető.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!