Hírek

2017.02.07. 18:11

Hagyományőrzőket díjaztak a Városbarátok

Pápa – Két díj átadása után két jeles történészről is megemlékeztek az „Elsősorban pápai” - Városbarát Egylet tagjai és meghívottjai a könyvtárban tartott összejövetelükön.

Laskovics Márió

Az „Elsősorban pápai” - Városbarát Egylet a hónap elején tartotta idei első, Kossuth-Emlékprojektes összejövetelét a Jókai Mór Városi Könyvtárban. A rendezvény elején az emlékprojekt védnöke, Kanozsainé Pék Mária címzetes főjegyző átnyújtotta a projekt ajándékaként a Kossuth Lajos portréját ábrázoló domborművet a marcaltő-ihászi önkormányzatnak, akik azt március idusán - Kossuth születésének idei, 215. évfordulója jegyében - fogják felavatni egy arra méltó helyen. Második alkalommal került átadásra az egylet által létrehozott Éberhardt Károly-emlékplakett, melyet Gecse település után ezúttal a pápai Honvéd Bajtársi Klub vehetett át, mivel az elmúlt időszakban sok lokális, 1848/49-es emlékápoló akcióban hatékonyan működtek közre.

- Az egykori vaszari segédtanítóról, Kossuth barátjáról, a Pápa melletti Gecse temetőkertjében nyugvó híres-neves katonaemberről elnevezett kis emléktárgy arra hivatott, hogy az emlékprojekt programfolyama során ráirányítsa a figyelmet a Pápa környéki kossuth-i neves személyiségre, s emlékén keresztül felhívja a figyelmet az emlékplakett adományozottjaira, akik valamilyen módon eddigi tevékenységükkel bizonyítottak a kossuthi és '48-as, lokális hagyományőrzés területén, vagy valamiképpen segítették azt. Terveink szerint az emlékplakettet a 2017 márciusában megtartandó Kossuth- és ’48-as pápai iskolás vetélkedő három helyezettje is megkapja. Ők azért, hogy az előttünk álló '18/19-es emlékévekben legyenek példamutatók fiatal társaik körében a lokális emlékek fenntartása tekintetében. Illetve 2017 szeptemberében, Kossuth díszpolgársági évfordulónapján Pápa jelenlegi díszpolgárainak is oda szeretnék ajándékozni a projekt önkéntesei - mondta el az Éberhardt-emlékplakettel kapcsolatban Kerecsényi Zoltán egyleti ügyvivő.

Az ankéton az eseménnyel egy időben temetett Vathy Zsuzsa írónő mellett két jeles személyről is megemlékeztek. H. Szabó Lajos történészre Váminé Molnár Emma könyvtáros emlékezett meg személyes hangvételű történetekkel, illetve archív fotókkal és videofelvétellel.

- Nyilván a tavaly elhunyt H. Szabó Lajos helytörténész munkássága többet érdemel, mint egy szerény városbarátos ankét, hiszen Lajos bácsi gazdag életének egyes fejezetei még egy külön konferencia tárgya is lehetne – fűzte hozzá az ügyvivő.

Mint mondta, az "Elsősorban pápai" - Városbarát Egylet Kossuth-Emlékprojektje keretében január végén koszorút helyezett el Katona Tamás emlékére. Az ország egykori legkiemelkedőbb '48-as hagyományápolója, a népszerű történész négy éve hunyt el. Halála előtt nem sokkal járt Pápán és Ihász-pusztán, az egykori csata helyén is. Emlékére 2014-ben a helyiek emléktáblát állítottak és fát ültettek.

- 2016 ősze, az emlékprojekt indulása óta már számos pápai és Pápa környéki '48/49-es emlékhelyet kerestek fel az emlékprojekti önkéntesek, s jelöltek meg emlékszalaggal, -koszorúval. A téli hónapok elmúltával, márciusban folytatódik tovább a vállalt feladat, a 2017-ben évfordulós honvédsírok, emlékművek felkeresése, megjelölése és dokumentálása. Márciusban például Nagy Boldizsárra, Pápa város egykori főjegyzőjére is emlékeztetni kívánunk. A 195 éve született és 125 éve elhunyt Nagy Boldizsár '48-as veterán, nemzetőr-honvéd hadnagy élete végéig hű volt a '48-as eszmékhez, lelkes támogatója volt Kossuth Lajos pápai díszpolgári címmel való kitüntetésének – zárta gondolatait közeljövőbeli terveikkel Kerecsényi Zoltán.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!