Hírek

2017.02.14. 20:20

Dermesztő időjárás

Veszprém - Az elmúlt évtizedek második leghidegebb januárja volt az idei az éghajlati szakértő adatai szerint.

Marton Attila

A mérések 1975-ös kezdete óta a leghidegebb január az 1985-ös volt Veszprémben mínusz öt fokos átlaghőmérséklettel, ezt követi a 2017-es január, mínusz 4,9 fokkal, közölte érdeklődésünkre Hoffmann Lilla, az Országos Meteorológiai Szolgálat éghajlati szakértője.

Hozzátette, az 1981-2010-es januári átlagnál 4,1 fokkal volt hidegebb az idei év első hónapja. A legmagasabb hőmérsékletet újév napján, január elsején mérhettük, aznap 3,7 fokig emelkedett a hőmérő higanyszála.

Auerbach Nimród és Flóra szánkózik. Kemény hideg volt, de a kicsiknek nagy élmény volt a hó
Fotó: Pesthy Márton

Azt, hogy az átlagosnál jóval hidegebb volt a január, az is mutatja, hogy a hónap valamennyi napja fagyos napnak - amikor a minimum-hőmérséklet nem éri el a nulla fokot - minősült, miközben átlagosan 24 ilyen nap szokott előfordulni, hívta fel a figyelmet az éghajlati szakértő.

Az átlagos tizenkettő helyett húsz téli nap - amikor a maximum-hőmérséklet nulla fok alatt marad - fordult elő a hónapban. A szokásosnál több, három helyett nyolc zord napot - amikor a minimum-hőmérséklet mínusz tíz fok alatt marad - jegyezhettek fel a szakértők.

Bár egész hónapban a szokásosnál hidegebb volt, sem nappali, sem éjszakai hideg-rekord nem dőlt meg januárban. A legalacsonyabb napi középhőmérsékleti érték azonban január hetedikén (mínusz 11,8 fok), tizedikén (mínusz 10 és fél fok) és 29-én ( mínusz 8,2 fok) is megdőlt, vagyis a dermesztő januárban hetedike bizonyult a leghidegebbnek.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!