Hírek

2017.01.30. 21:21

Piros pont a gépjárművezetőknek

Pápa - A korábbi évekhez viszonyítva nőtt azon gépjárművezetők száma, akik tudatosan felkészítették járműveiket a téli időszakra - hangsúlyozta Varga Balázs rendőr alezredes, a Pápai Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetője.

Polgár Bettina

Varga Balázs elmondta,az elmúlt időszakban a Pápai Rendőrkapitányság munkatársai ellenőrizték a járás útjain a téli közlekedésre való felkészültséget, és azt tapasztalták, hogy az autósok megfelelően felkészítették járműveiket a megváltozott időjárási viszonyokra, szinte minden ellenőrzött jármű fel volt szerelve téli gumival.

- Ennek ellenére sajnos már idén is történt több olyan baleset a pápai járásban, amely azért következett be, mert a járművezetők nem az út- és látási viszonyoknak megfelelő sebességet választottak. A megváltozott időjárási és útviszonyok miatt nem elegendő a megengedett legnagyobb sebesség betartása, mert nagyon sok esetben a megváltozott tényezők ennél lényegesen alacsonyabb sebességgel történő haladást tesznek lehetővé.

Fotó: Polgár Tibor

Tudomásul kell venni, hogy a téli gumiabronccsal felszerelt gépjárművek vezetőinek is fokozott körültekintéssel kell közlekedniük. Nem vezethetünk megszokásból, mert a száraz, idegen anyagtól mentes útszakaszokat gyakran válthatják jeges, párától lefagyott szakaszok - figyelmeztetett.

- Ebben az időszakban nagyon fontos a járművek világítóberendezéseinek állapota. Javasoljuk valamennyi járművezetőnek, hogy a világítóberendezések működőképességét elindulás előtt mindig ellenőrizze le, az ablaktörlő lapátokat pedig, amennyiben szükséges, cserélje ki, illetve az ablakmosó tartályt a megfelelő folyadékkal töltse fel. Ha a járműből a kilátás a szélvédőn keresztül nem biztosított párásodás vagy befagyás miatt, akkor ennek megszüntetéséig ne induljunk el!

Amennyiben pedig megadott időpontra kell elérnünk az úti célunkat, akkor elindulás előtt akár az internet segítségével tájékozódjunk arról, hogy az általunk igénybe venni kívánt útszakaszokon vannak-e torlódások, számítani kell-e a téli időjárás miatt bekövetkezett egyéb forgalmi eseményekre, amelyek megnövelhetik az utazásra szánt időt. Kérünk mindenkit, hogy ne a közlekedésre szánt időn próbáljanak spórolni, mert így túl nagy kockázatot vállalnak! - húzta alá Varga Balázs.

- Amennyiben valaki gyalogosként vesz részt a forgalomban, minden esetben adja meg a lehetőséget a járművezetők számára, hogy kellő időben észleljék, és ezáltal a járművezetők megfelelő döntéseket hozhassanak. A gyalogátkelőhelyen közlekedők csak akkor lépjenek le az úttestre, amikor már felvették a szemkontaktust a járművezetőkkel, és látják, hogy a járművezetők valóban észlelték őket, illetve az elsőbbséget is biztosítani tudják számukra.

Varga Balázs valamennyi járművezetőnek tanácsolja, hogy elindulás előtt mindig ellenőrizze a világítóberendezések működőképességét Fotó: Vallner Bettina

Éjszaka vagy korlátozott látási viszonyok esetében lakott területen kívül mindig viseljünk láthatósági mellényt, illetve amennyiben lehetőségünk van rá, hordjunk világos színű ruházatot, esetleg olyan cipőt, amit fényvisszaverő anyaggal látott el a gyártó - javasolta a Pápai Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetője. Hozzátette, a csuklyás ruházat korlátozza a gyalogos perifériás látását, emellett tovább rontja a járművek észlelését a fiatalok körében már teljesen megszokott jelenség: a fül- vagy fejhallgatóval történő zenehallgatás útközben.

Mint mondta, gyalogosként korlátozott látási viszonyok mellett a közlekedő gépkocsik sebességét is nagyon nehéz megállapítani, hiszen gyakorlatilag csak két fényszórót látunk, és nem tudjuk pontosan meghatározni, hogy az adott jármű milyen sebességgel halad.

- Az ehhez társuló dübörgő zene tovább rontja az észlelést, hiszen a gyalogos ebben a helyzetben gyakorlatilag csak a látására hagyatkozik - jegyezte meg Varga Balázs.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!