Hírek

2016.12.14. 19:20

Utcanévváltozások

Veszprém két meghatározó XX. századi alakjának nevét veszi fel a belváros egy autóútszakasza, valamint egy sétálóövezeti szakasz.

A sétálószakasz már megkapta új nevét, az autóút esetében január elsejétől lép hatályba a változás. Az érintett területeken lakóépületek nem, csak intézmények, vállalkozások találhatóak.

Január elsejétől új utcanévvel találkozhatnak azok, akik Veszprém belvárosában járnak. Jelen esetben azonban nem új utak, parkok megnyitása miatt vezetnek be új elnevezéseket. A már jól ismert útszakaszok az elmúlt század két meghatározó veszprémi személyének neveit veszik fel, akik nevével ez idáig nem találkozhattak a járókelők vagy az autósok az utcanévtáblákon.

A Budapest út Jutasi körforgalomtól a Brusznyai Árpád utcáig terjedő szakasza Mindszenty József utcára változik. Ugyanitt, a bankfiók mögötti terület Kossuth utcáig tartó szakasza pedig a Hoffer Ármin sétány nevet vette fel már korábban.

Mindszenty Józsefet a II. világháború derekán nevezték ki veszprémi püspöknek, majd 1945-ben esztergomi érseknek, rá egy évvel bíborosnak. Életében üldözték a nyilasok és a kommunisták egyaránt az elnyomó rendszerek és az emberek meghurcolása elleni erélyes kiállása miatt.

Hoffer Ármin nevét az egykori veszprémi zsinagóga mögötti sétálóutca kapta. Hoffer Ármin a budapesti rabbiképzőben végezte tanulmányait, ezt követően 1902-ben lett veszprémi főrabbi. Életműve számos mélyreható tanulmánnyal, filozófiai elmélkedéssel gyarapítja a tudományos palettát.

Az utcanévváltozással egyidejűleg az önkormányzat az érintett ingatlanok címét felülvizsgálta és azokat módosította. Az itt működő intézményekkel és vállalkozásokkal a szükséges egyeztetéseket lefolytatta, és kivétel nélkül tájékoztatta őket a változásokról a zavartalan átállás érdekében.

A Budapest út egyes szakaszának átnevezésével a nem érintett szakaszon a házszámok továbbra is változatlanok maradnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!